IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бъфет е изкупил обратно акции на Berkshire за рекордните 5,1 млрд. долара

Оперативната печалба на конгломерата е намаляла с 10% през второто тримесечие до 5,51 млрд. долара

16:30 | 08.08.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Andrew Harrer/Bloomberg</em></p>

Снимка: Andrew Harrer/Bloomberg

Berkshire Hathaway съобщи, че е изкупила обратно рекордно количество собствени акции през второто тримесечие, след като коронавирусната пандемия е засегнала дейността на конгломерата на Уорън Бъфет, предава CNBC.

Компанията обяви, че е изкупила обратно акции на обща стойност 5,1 млрд. долара през май и юни. Berkshire е купила обратно акции клас Б на стойност над 4,6 млрд. долара и акции клас А на стойност около 486,6 млн. долара.

Обратното изкупуване на акции е най-голямото за единичен период за Бъфет, почти два пъти повече от обратно изкупените акции на стойност 2,2 млрд. долара от конгломерата му през последното тримесечие на миналата година. В действителност сумата е малко по-голяма, отколкото обратно изкупените акции от Berkshire за цялата 2019 г.

Обратните изкупувания са станали през тежък период за някои от изцяло притежаваните бизнеси от конгломерата, тъй като пандемията засегна икономическата дейност в САЩ и в цял свят.

Компанията е поела и разходи за около 10 млрд. долара от обезценяването на активи на Precision Castparts,  най-големия бизнес на Berkshire в промишления сегмент.

Инвеститори и анализатори се готвеха за възможността Berkshire да обяви силна нетна печалба наред с по-слаби оперативни резултати.

В действителност оперативната печалба на компанията е намаляла с 10% през второто тримесечие до 5,51 млрд. долара спрямо 6,14 млрд. долара година по-рано, предава Ройтерс. Berkshire съобщи още, че нетната й печалба за тримесечието е нараснала до 26,3 млрд. долара, или 16,314 долара за акция клас А, спрямо 14,07 млрд. долара, или 8,608 долара за клас А година по-рано, подкрепена от нереализирани печалби от инвестиции в обикновени акции.

Berkshire инвестира усилено в редица компании, чиито книжа поскъпнаха рязко след достигането до дъното на по-широкия пазар в края на март. Apple, от която Berkshire притежава най-много обикновени акции, почти удвои цената на книжата си от 23 март насам. Цената на акциите на JPMorgan Chase е нагоре с над 27% през същия период, а книжата на Amazon са поскъпнали с над 66%.

Berkshire Hathaway притежава също железопътната компания BNSF, която вероятно е понесла тежък удар от коронавирусната пандемия, тъй като по-голямата част от икономиката остава затворена. Компаниите за дрехи на Berkshire също вероятно са имали затруднения през второто тримесечие.

Въпреки че обратно изкупените акции са нараснали над два пъти през предходното тримесечие, притежаваните от Berkshire ликвидни средства са продължили да растат и са достигнали 146,6 млрд. долара, отбелязва Bloomberg.

Бъфет не може да намери начини да вложи голяма част от капиталите си в активи с висока възвръщаемост. Berkshire е възприела по-предпазлив подход към по-широкия фондов пазар през тримесечието, като е продала акции на стойност 12,8 млрд. долара, включително отказа си от акции в авиокомпании през април.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:48 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още