IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бъфет инвестира близо 6 млрд. долара във фармацевтични акции

Шефът на Berkshire Hathaway преразпредели портфолиото си през третото тримесечие и вместо на банки залага на производителите на лекарства

13:52 | 17.11.20 г. 2
Автор - снимка
Създател
<p>
	Снимка: Bloomberg LP</p>

Снимка: Bloomberg LP

Уорън Бъфет залага на фармацевтичните акции. Главният изпълнителен директор на конгломерата Berkshire Hathaway инвестира общо 5,7 млрд. долара в четири производителя на лекарства през третото тримесечие: AbbVie, Bristol-Myers Squibb, Merck и Pfizer, става ясно от задължително уведомление до Комисията за ценни книжа и борси в САЩ, публикувано в понеделник вечерта.

Книжата в Merck и Pfizer са нови в порфейла. Иначе Berkshire и досега бе инвестирала в AbbVie и Bristol-Myers, но сега е увеличила дяловете, предава Bloomberg.

Така Бъфет успява да се възползва от последните добри новини относно ваксините срещу коронавируса. Pfizer съобщи обещаващи резултати от проучването миналата седмица, които увеличиха както цените на акциите на компанията, така и на книжата на Wall Street като цяло. Merck също разработва ваксина.

Така Бъфет за първи път от години се завръща в сектора на здравеопазването. Като цяло обаче залогът е сравнително малък: Berkshire сега притежава 1,3% от Bristol-Myers, 1,2% от AbbVie, 0,9% от Merck и по-малко от 0,1% от Pfizer. Портфолиото на Berkshire за 245 млрд. долара вече включва акции от Biogen, Johnson & Johnson, Teva и DaVita.

Освен това Berkshire се включва в дъщерното дружество на германския телеком Deutsche Telekom - T-Mobile US. Като цяло групата сега държи акции на стойност 276 млн. долара.

За сметка на това 90-годишният инвеститор, който получи прякора „Оракулът от Омаха“ заради добрите си инвестиционни умения, се раздели с банкови книжа. Той намали дела си в Wells Fargo,JP Morgan Chase и PNC Financial.

Бъфет беше много по-предпазлив през първите няколко месеца на годината, опитвайки се да оцени по-добре последиците от пандемията. Наскоро обаче той отново се активизира. През третото тримесечие Berkshire изкупи обратно акции на стойност 9 млрд. долара - повече от всякога.

В края на август, само един ден след 90-ия си рожден ден, Бъфет обяви, че ще влезе в пет японски компании за търговия с енергия и суровини. Berkshire искала да бъде „част от бъдещето на Япония“, обяви Бъфет по това време в хода на инвестицията от 6 млрд. долара.

През септември стана известно, че конгломератът от Омаха, Небраска, е придобил дял в облачния доставчик Snowflake. Ходът беше доста необичаен за Berkshire. Бъфет винаги е флиртувал с факта, че не е запознат с новите технологии и следователно не инвестира в бранша. През миналата година той също заяви, че не вярва да влезе в компания директно при публичния ѝ дебют.

Шефът на Berkshire обаче вече не взема всички решения сам. Неговите инвестиционни мениджъри Тед Вешлер и Тод Коумс управляват портфолио от около 14 млрд. долара и може да стоят зад тази стъпка. Според запознати се смята, че зад сделката за Snowflake стои Тод Коумс.

Стратегията дава резултат: Акциите на Berkshire поскъпват с 20% през третото тримесечие, два пъти повече от широкообхватния индекс S&P 500, с който често се сравняват акциите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:36 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

2
rate up comment 3 rate down comment 3
michaelis23
преди 3 години
тоз некролог е типичния пример как традиционния капитализъм т.е. хората на Тромпета са го прайли тва което е и после минава от страната на глобализма и паразитизма че вече и от тъмната страна с наркотиците и производителите на вируси ..... Що не се гътне, та да напрай услуга на хората вместо да дава още власт на тия пyмиaри фармациите та да носиме маски доживот ?? Аз не знам тия колко повече идиотщини и беди праят в света, толко по-дълго живеят ей и Сороспията не мре, жалко за което .....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 3
ing5rov
преди 3 години
инвестирал в глупостта и наивността на хората .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още