IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България може да спечели от изтеглянето на САЩ от TPP, смята анализатор

Изтеглянето на САЩ от споразумението дава възможност на нейно място да се включи Китай, коментира Тодор Галев от Центъра за изследване на демокрацията

17:50 | 31.01.17 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Bloomberg TV Bulgaria</em></p>

Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

На първо място изтеглянето на САЩ от Транстихоокеанското търговско споразумение (TPP) дава ясен знак, че Тръмп ще следва предизборната си програма дори по отношение на най-трудните решения. Тръмп няма да се бои да предприеме ходове, които отхвърлят дейности на предишните президенти на САЩ, на които те са отделили години. Подобни резки завои в американската външна политика не са много характерни и се случват изключително рядко. Това каза д-р Тодор Галев, главен анализатор в Икономическата програма на Центъра за изследване на демокрацията (ЦИД) в предаването Invest/Or по Bloomberg TV Bulgaria.

Изтеглянето на САЩ от TPP дава възможност на нейно място да се включи Китай, a действията на Тръмп по отношение на TPP дават сигнал и за намеренията му по отношение нa две други важни споразумения - Трансатлантическото търговско споразумение (TTIP) и Северноамериканското търговско споразумение (NAFTA).

Оттеглянето на САЩ от TPP може да има неочаквано благоприятен ефект върху Източна Европа и върху България. Тръмп каза, че той иска да защити американските работни места в работния сектор. Това означава, че ако не да затрудни, той няма да направи по-лесно изнасянето на работни места от САЩ към всички тези 12 страни, участващи в преговорите по TPP.

А следващият най-подходящ регион за аутсорсинг на глобални компании според всички  глобални класации в сектора, е Източна Европа и на първо място – България. В този смисъл виждам възможност американски компании, и то от производствения сектор, да изнесат дейност в България, а освен производствената, говорим и за научноизследователска и развойна дейност, коментира Галев.

Какво обаче можем да направим, за да се възползваме от тази възможност? Вижте повече във видеото с целия коментар:

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:12 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още