Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

САЩ

Caterpillar не вдъхва оптимизъм за възстановяването на световната икономика

Компанията намалява разходи, за да смекчи последиците от все още вялите поръчки в енергийния и минния сектор

Caterpillar не вдъхва оптимизъм за възстановяването на световната икономика

Снимка: Luke Sharrett/Bloomberg

Производителят на тежка техника Caterpillar не успя да вдъхне увереност с финансовите си резултати, че повечето затруднения заради коронавирусната пандемия са зад гърба му.

Главният изпълнителен директор Джим Ъмпълбай заяви, че няма да обяви очаквания за 2021 г. Компанията регистрира печалба през третото тримесечие, която надмина очакванията на анализаторите, подкрепена от по-ниските от очакванията данъци.

Caterpillar, чието представяне е смятано за показател за световната икономика, намалява разходи, за да смекчи последиците от все още вялите поръчки в енергийния и минния сектор. Компанията съобщи във вторник, че продажбите на дребно на машини са намалели с 20% през септември, продължавайки поредицата си от спадове. Отчетът беше обявен на фона на засиленото разпространение на вируса, което пречи на усилията за повторно отваряне на икономиката и възобновява притеснения за търсенето в глобален план.

Книжата на компанията бяха сред най-добре представящите се на американските пазари, тъй като инвеститорите очакваха, че приходите от продажби ще нараснат, след като блокадата заради коронавируса сви търсенето на емблематичните жълти машини. За тримесечието акциите са поскъпнали с 18%.

„Липсата на значително подобряване на приходите от продажби на дребно през септември е донякъде разочароваща“, коментира анализаторът от Bloomberg Intelligence Кристофър Чиолино. „Въпреки че ръководството очаква по-малък спад на крайните клиенти през четвъртото тримесечие спрямо третото, перспективите за нормална сезонност в приходите от продажби през четвъртото тримесечие показват по-вяло подобрение спрямо консенсусните очаквания“, допълва той.

Светлината в тунела до края на годината може да е Китай, където усилията на правителството в подкрепа на растежа след блокадата заради коронавируса стимулират търсенето. Производителят на тежки машини очаква ръст на приходите си от продажби на строителния пазар в Китай за годината въпреки блокадата през първото тримесечие, основно благодарение на стимулите, съобщи главният финансов директор на Caterpillar Андрю Бонфийлд.

„Китайското правителство стимулира икономиката да се възстанови след COVID и усилията са много силни, особено на пазара на изкопни машини", отбеляза Бонфийлд. Той допълни, че компанията се бори за пазарен дял в Китай.

Базираната в Диърфийлд, щата Илинойс, компания спря да дава прогнози за резултатите си по-рано тази година заради породената от коронавируса несигурност.

Още по темата
Коригираната печалба за трите месеца до септември е 1,34 долара на акция, което представлява спад спрямо 2,66 долара през същия период година по-рано, съобщи компанията в комюнике. Анализатори, участвали в допитване на Bloomberg, имаха средни очаквания за печалба от 1,13 долара.

Приходите за третото тримесечие са намалели с 23% спрямо същия период година по-рано до 9,88 млрд. долара. Спадът се дължи основно на по-ниския обем на продажбите заради по-слабото търсене от крайни потребители на оборудване и услуги и последиците от промените за наличностите на търговците. Те са намалили повече от наличностите си по време на третото тримесечие, отколкото през третото тримесечие на 2019 г., съобщи компанията.

„Насърчени сме от положителните знаци в някои услуги и райони. Изпълняваме стратегията си и сме готови да отговорим бързо на променящите се условия на пазара“, съобщи главният изпълнителен директор на Caterpillar в комюникето.

По време на телеконферентен разговор с анализатори и инвеститори Ъмпълбай обясни, че компанията очаква да повиши дивидентите си отново догодина.

Caterpillar очаква оперативните маржове да се подобрят през четвъртото тримесечие спрямо третото, стана ясно от презентацията на компанията. Тя също така съобщи, че очаква търговците да намалят нивата на наличностите си с около 700 млн. долара през четвъртото тримесечие и с 2,5 млрд. долара за годината.

По статията работиха: Божидарка Чобалигова, редактор Елена Кирилова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от САЩ
Новините за ваксината на AstraZeneca окрилиха борсите в САЩ