IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Caterpillar отчете по-лош резултат заради счетоводна машинация

Печалбата се е свила с 55% заради обезценка, свързана с ERA Mining Machinery Ltd., която компанията придоби миналата година

16:33 | 28.01.13 г.
<p>
	Компанията се съсредоточава върху намаляването на натрупаните запаси от непродадена техника.<em> Снимка: Ройтерс</em></p>

Компанията се съсредоточава върху намаляването на натрупаните запаси от непродадена техника. Снимка: Ройтерс

Нетната печалба на Caterpillar Inc. през четвъртото тримесечие на миналата година се е свила с 55% заради обезценки, съобщи The Wall Street Journal.

Производителят на строителна и минна техника е отписал 580 млн. долара заради счетоводна машинация в ERA Mining Machinery Ltd., която компанията придоби миналата година.

Caterpillar съобщи също така, че заради промените в разпространението на новите машини са пострадали и приходите. Темпът на растеж на продажбите се е забавил спрямо предходната година, което е повишило запасите на компанията.

Чистата печалба на компанията се е свила до 697 млн. долара, или 1,04 долара на акция, през последните три месеца на 2012 г., докато по същото време на миналата година положителният финансов резултат беше 1,55 млрд. долара, или 2,32 долара на акция.

Приходите за тримесечието са намалели с 6,8% до 16,08 млрд. долара спрямо същия период на миналата година, а продажбите са се свили със 7,3% до 15,36 млрд. долара.

Анализатори, анкетирани от Ройтерс, очакваха печалбата на компанията да достигне 1,69 долара на акция, а приходите – 16,12 млрд. долара.

За цялата година компанията очаква печалба на акция между 7 и 9 долара и приходи в интервала 60-68 млрд. долара. Наскоро анализатори, анкетирани от Ройтерс, прогнозираха печалбата за цялата година да достигне 8,54 долара на акция, а приходите – 65,12 млрд. долара.

Председателят на борда на директорите и изпълнителен директор на Caterpillar Дъг Оберхелман коментира, че перспективите пред компанията отразяват глобалната икономическа несигурност. Тя остава предпазлива в прогнозите си, но е окуражена от подобренията в икономическите показатели.

Оберхелман обясни, че компанията се съсредоточава върху намаляването на натрупаните запаси от непродадена техника. В тази връзка произвоството на нови машини вероятно ще остане свито и през настоящото тримесечие, преди да бъде възстановено търсенето на пазара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:57 | 01.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още