IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Caterpillar с по-добра от очакваното печалба за четвъртото тримесечие

Компанията за тежки машини представи и силни прогнози за печалба през 2016 г., но понижи насоките си за продажбите

16:04 | 28.01.16 г.
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Производителят на тежки машини и двигатели Caterpillar във вторник представи силни перспективи за печалба за 2016 г., въпреки че компанията намали насоките си за очакваните продажби заради трудности в резултат на слабото търсене на оборудване за миннодобивни и петролни сондажи, съобщава The Wall Street Journal.

Базираната в Пеория, Илинойс, компания съобщи и по-добра от очакваното печалба за четвъртото тримесечие. Приходите обаче не оправдаха очакванията.

Акциите на компанията поскъпнаха с 6,5% до 62,10 долара в търговията преди отварянето на пазара.

Caterpillar заяви, че очаква приходите да се понижат с около 10% до 40-44 млрд. долара. През октомври компанията прогнозира спад на продажбите от 5% през 2016 г., като две трети от загубите ще се дължат на по-слаби продажби на миннодобивното оборудване. Спадът ще отбележи и четвърта поредна годна на по-слаби продажби, което е рекорд за компанията.

Caterpillar, която вече планира да съкрати хиляди работни места през следващите години, заяви, че ще задели 400 млн. долара за преструктуриране през 2016 г., за да намали структурата на разходите си.

Въпреки всичко Caterpillar очаква печалба от 4 долара на акция през 2016 г. без разходите за преструктуриране. Анализаторите, анкетирани от Thomson Reuters, прогнозираха коригирана печалба от 3,48 долара на акция. Очаква се заради счетоводни промени да има понижение на разходите за пенсии и за помощи след напускане, което ще насърчи печалбата.

Главният изпълнителен директор Дъг Оберхелман представи перспективите на компанията, заявявайки, че те „отразяват затруднените пазари на петрол и други суровини и продължителната икономическа слабост в развиващите се страни. Макар че американските и европейските икономики показват признаци на стабилност, глобалната икономика остава под натиск“.

Caterpillar е изправена пред трудности на няколко от пазарите си. Отслабващият икономически растеж в САЩ ограничава строителната дейност, а по-ниските цени на петрола и газа са намалили продажбите на машини и двигатели на Caterpillar, използвани за фракинг в Северна Америка.

Влошаващата се икономика в Бразилия и по-слабият икономически растеж в Китай са орязали продажбите на два от ключовите международни пазара на Caterpillar.

За четвъртото тримесечие, приключило на 31 декември, Caterpillar отчита загуба от 87 млн. долара, или 15 цента на акция, спрямо печалба от 757 млн. долара, или 1,23 долара на акция, за същия период на предишната година.

Без разходите за преструктуриране, които възлизат на 89 цента на акция, компанията отчете печалба от 74 цента на акция. Анализаторите, анкетирани от Thomson Reuters, прогнозираха печалба от 69 цента на акция.

Приходите, включително от финансиране, са се сринали с 23% до 11,03 млрд. долара. Анализаторите очакваха приходи от 11,43 млрд. долра.

Caterpillar заяви, че продажбите за тримесечието са се понижили във всички региони и сегменти. Продажбите в Северна Америка са с 26% надолу на фона на спадовете в енергетиката и транспорта. В Европа, Африка и Близкия изток понижението е от 20%, отчасти в резултат на валутни влияния. Латинска Америка отбелязва най-големия спад на продажбите, като слабостта на Бразилия се отразява най-много за 36-процентното годишно понижение в региона.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:55 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още