IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цената на петрола вдигна печалбата на Exxon Mobil до почти 3-годишен връх

Печалбата достигна 10,68 млрд. долара за второто тримесечие или 2,18 долара на акция

16:20 | 28.07.11 г.
<p>
	Снимка: Ройтерс</p>

Снимка: Ройтерс

Exxon Mobil Corp. обяви най-голямата си тримесечна печалба от почти 3 години на фона на увеличените цени на горивата, съобщи Bloomberg.

Печалбата на компанията за второто тримесечие е нараснала до 10,68 млрд. долара, или 2,18 долара на акция, от 7,56 млрд., или 1,60 долара на акция, през аналогичния период на 2010 г., се посочва в нейно съобщение. Анализатори на Bloomberg очакваха печалба от 2,32 долара на акция.

През второто тримесечие средната цена на петрола тип „брент“ бе 116,99 долара за барел, което е ръст от 47% на годишна база, породен от увеличеното търсене в развиващите се икономики и прекъсването на либийския износ заради гражданската война в страната.

Откакто зае поста през юни 2010 г., главният изпълнителен директор на Exxon Mobil Corp. Рекс Тилърсън е похарчил 38 млрд. долара за придобивания, за да осигури концентриране на находища на природен газ и да получи експертна оценка за експлоатацията им.

Компанията планира да закупи допълнителни находища на природен газ и оценява потенциални полета за разработване в над 10 структури по целия свят, богати на шистов газ, заяви на 20 юли Джак Уилямс, президент на на поделението й XTO Energy.

Exxon е увеличила и запасите си от петрол основно благодарение на откриването през миналия месец на ново поле в Мексиканския залив, на 400 километра южно от Ню Орлиънс, оценявано на 700 млн. барела суров петрол. Този обем може да се повиши, тъй като сондирането продължава.

„През второто тримесечие цените на петрола и бензина бяха по-високи, но започваме да забелязваме сигнали за намаляване на търсенето по-късно през годината“, заяви обаче Дъглас Оубър, главен изпълнителен директор на Petroleum & Resources Corp.

Част от инвеститорите се притесняват, че световното потребление на горива, произведени от петрол, ще намалява на фона на дълговата криза в еврозоната и преговорите между американските политически лидери за увеличаване на тавана на дълга, намаляване на бюджетния дефицит и данъчната политика.

„Докато не бъде констатиран световен икономически ръст, ще бъде трудно на петролните пазари да се концентрират върху нещо друго“, твърдят Мисуин Махеш и Амирта Сен, анализатори в Barclays Capital. „В крайна сметка икономическият растеж е един от най-големите фактори за цените на петрола.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:38 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още