Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

САЩ

Цените на петрола дават силен тласък на Wall Street в понеделник*

И трите водещи индекса започват сесията с ръст от по половин процент

Цените на петрола дават силен тласък на Wall Street в понеделник*

Снимка: Bloomberg LP

Водещите индекси на американския пазар започват седмицата оптимистично, подкрепени от новия пик в цената на петрола и енергийните акции, съобщава CNBC.

Индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average прибавя над 180 пункта (0,5%). От своя страна широкият измерител S&P 500, както и технологичният Nasdaq Composite също напредват с по половин процент.

Енергийните акции дават тласък и на по-широкия пазар. Тези на Exxon прибавят 0,4%, а на Chevron 0,2%. От своя страна книжата на Оccidental увеличават цената си с 1,7%, а на Нess с 2,6%.

На стоковите пазари цената на петрола поскъпва осезаемо в началото на новата седмица. Фючърсите върху американския сорт WTI увеличават цената си с 2,3% до 81,19 долара за барел, а тези върху бенчмарка Брент – с 2% до 84,01 долара за барел.

Златото също поскъпва с 0,1% до 1759,5 долара за тройунция.

Американският облигационен пазар е затворен в понеделник заради Деня на Колумб.

Доларовият индекс също започва седмицата положително с ръст от 0,1% до 94,15 пункта.

Тази седмица се очаква да започне поредният сезон на отчетите с данни на някои от водещите американски банки. В сряда начало слага JPMorgan, а по-късно ще бъде последвана от Goldman Sachs, Bank of America, Morgan Stanley, Wells Fargo и Citigroup. Тази седмица ще се отчетат още Delta Airlines и Walgreens Boots Alliance.

Анализаторите очакват ръст на печалбите от 27,6% за S&P 500 през третото тримесечие, което би било третият по големина темп на растеж от 2010 г.

След като отчете спад от 4,8% през септември, S&P 500 сега е нагоре с 2% от началото на месеца и е на около 3% от последния си рекорд.

*Информацията е актуална към 17:30 ч.

По статията работи: Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от САЩ
Dow започва декември с ръст от близо 300 пункта*