IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цените на петрола се разминаха на фона на надеждите за по-дълбоки съкращения*

В предишната сесия пазарните стойности на „черното злато“ се понижиха до най-ниските си нива за последните почти 18 години

09:26 | 16.04.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: getttyimages</p>

Снимка: getttyimages

Цените на петрола не намират единна посока в четвъртък, след като в предишната сесия достигнаха най-ниските си стойности за последните почти 18 години. Сред търговците на суровината се забелязва надежда, че голямото натрупване в американските запаси може да принуди производителите да предприемат по-дълбоки съкращения на добива, информира Ройтерс.

Международният бенчмарк Брент поскъпва с 0,17 долара, или 0,61%, до ниво от 27,86 долара за барел. От своя страна, фючърсите върху американския лек суров петрол WTI се разменят за 19,81 долара за барел, което е понижение от 0,04 долара, или 0,2%.

Официални данни на САЩ показаха рекорден ръст в запасите от суров петрол на страната, а това доведе до значителен спад в цените на двата основни сорта петрола в сряда. WTI  поевтиня до най-ниското си ниво от февруари 2002 г., а пазарните стойности на Брент отчетоха понижение от повече от 6%.

Цифрите следват доклада на Международната агенция по енергетика (МАЕ), че прогнозираното търсене на петрол ще спадне с 29 милиона барела на ден през април, до най-ниското си ниво за последните 25 години или малко под 30% от глобалното търсене преди избухването на пандемията от коронавирус.

Това число е доста по-високо от договорените съкращения в рамките на ОПЕК+. Държавите от Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) и техните съюзници постигнаха съгласие  да намалят продукцията си с 9,7 милиона барела на ден, като същевременно се надяваха на съкращения от още 10 милиона барела на ден от други производители като САЩ.

„Мащабното натрупване на запаси, колкото и противоречиво да звучи, предоставя известна подкрепа за цените, тъй като вещае ефективни съкращения в американските доставки“, каза Стивън Инес, главен пазарен стратег в AxiCorp.

Миналата седмица американската Администрация за енергийна информация заяви, че се очаква американското производство да спадне с 470 000 барела на ден.

Някои страни също поеха ангажимент да увеличат покупките на петрол за своите стратегически резерви, но все пак съществуват физически ограничения за това колко петрол може да бъде закупен.

„Използването на стратегическите петролни резерви в Китай, Индия, Южна Корея и САЩ може да добави около 200 милиона барела на временно съхранение, но това ще компенсира само няколко месеца на свръхпредлагане“, каза Инес.

Ще бъдат необходими допълнителни съкращения на производството, „за да се избегне поредният срив в цените на петрола", добави той.

От своя страна цената на златото бележи ръст от 0,20% до ниво от 1743,60 долара за тройунция.

*Информацията е актуална към 08:53 ч.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:33 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още