IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Червен старт на годината за американските борси

Инвеститорите продължават да са притеснени от нарастващия брой случаи на Covid-19

23:27 | 04.01.21 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Michael Nagle/Bloomberg</em></p>

Снимка: Michael Nagle/Bloomberg

Американските индекси завършиха първата си борсова сесия през новата година на червено, предвид опасенията за случаите на Covid-19 по света, пише CNBC.

Индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average се търгуваше с 382,59 пункта надолу, или 1,3%, до 30 223,89 пункта. Имаше момент, в който бенчмаркът се срина с повече от 700 пункта. Днес беше първият негативен старт на годината за Dow от 2016 г.

Широкият измерител S&P 500 потъна с 1,5% до 3700,65 пункта. Технологичният Nasdaq Composite също се понижи с 1,5% до 12 698,45 пункта.

Както Dow, така и S&P 500, достигнаха рекордни върхове при откриването на сесията, след което се озоваха на червено. Това беше най-голямата едноднева разпродажба от 28 октомври за Dow и S&P 500, докато за Nasdaq беше най-лошото му дневно представяне от 9 декември.

Най-зле представилите се в Dow се оказаха Coca-Cola и Boeing. Техните книжа записаха съответно 5,2% и 3,7% понижение на стойността. Акциите на компаниите за недвижими имоти поевтиняваха с 2,8% и поведоха спадовете в S&P 500.

Днешните сривове са свързани и с притесненията на инвеститорите за нарастващия брой случаи на Covid-19 по света.

Малко по-рано британският премиер Борис Джонсън обяви, че налага особено строги ограничения на Англия, за да се справи с разпространението на новия щам на коронавируса. Като част от новите мерки хората ще могат да напускат домовете си само за покупки на стоки от първа необходимост, за работа, ако не могат да работят от вкъщи, и за да спортуват на открито. Повечето училища ще преминат към дистанционна форма на обучение, включително и университетите.

Данни, събрани от Университета „Джонс Хопкинс“ показват, че има над 85 млн. потвърдени случаи на Covid-19 в света, в това число 20,7 млн. в Съединените щати и 2,7 млн. във Великобритания.

Междувременно проектът за набавяне на ваксини срещу Covid-19 и поставянето им на американските граждани е забавен заради по-мудните доставки. Днес Moderna обяви, че планира да увеличи производството на своята ваксина, като минималната бройка на дозите ще достигне 600 млн. за 2021 г. Цената на акциите на компанията се повиши с 5,1%.

Стойността на книжата на Tesla се повиши с 3,3%, достигайки исторически връх, след като в събота компанията обяви, че е продала 180 570 електромобила през последното тримесечие, с което успя да надмине очакванията на анализаторите.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:37 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още