IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Чиповете и фармацевтичният сектор насочват щатските индекси към седмичен ръст*

Книжата на Hewlett-Packard поевтиняват с близо 9%, въпреки че компанията отчете около 27% ръст в приходите и повиши прогнозата си за целогодишната печалба

17:55 | 28.05.21 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Щатските борсови индекси се насочват към седмични ръстове, започвайки последната сесия за седмицата на зелена територия на фона на нарастващия оптимизъм около възстановяването на американската икономика, съобщава CNBC.

Бенчмаркът на сините чипове Dow Jones Industrial Average напредва с 92,73 пункта, или с 0,27%, до ниво от 34 557,37 пункта.

Широкият измерител S&P 500 отчита ръст от 0,22% до 4210,17 пункта.

Технологичният показател Nasdaq Composite се покачва с 0,47% до 13 801,04 пункта.

За цялата седмица стойността на S&P 500 се покачва с повече от процент, оставяйки на още толкова от своето рекордно ниво. Dow също е напред с около процент, докато повишението за седмицата при Nasdaq достига 2,3%.

Акциите на повечето компании от сектора на полупроводниците поскъпват. Цената на книжата на Nvidia, AMD и Qualcomm се покачва съответно с 3,42%, 2,9 на сто и 1%. Акциите на Intel поевтиняват с 0,85%.

Фармацевтичният сектор също се радва на засилен интерес от страна на инвеститорите: акциите на Johnson&Johnson, Pfizer, Merck и Bristol-Myers поскъпват съответно с 0,94%, 0,87 на сто, 0,51% и 0,46 на сто, след като Pfizer заяви, че неговата ваксина срещу коронавирус, разработена съвместно с германската биотехнологична компания BioNTech, защитава безопасно и децата между 12 и 15 години. В рамките на проучването при повече от 1000 ваксинирани деца и юноши не е имало нито един случай на Covid-19, в приблизително същата по големина контролна група на  неваксинирани са се заразили 16 деца. След ваксинацията е имало най-вече само леки реакции като умора или главоболие.

щатски щатски

Книжата на Hewlett-Packard поевтиняват с близо 9%, въпреки че компанията отчете около 27% ръст в приходите през второто тримесечие и повиши прогнозата си за печалбата за цялата година. Потребителските продажби се увеличиха силно, като нараснаха със 72% в компютърния бизнес и със 77% в печатния сегмент. Компанията обаче предупреди, че недостигът на чипове, който помрачава глобалната индустрия, ще засегне и сегмента на компютрите. 

Цената на акциите на Dell се понижава с 2,73% заради същите предупреждения относно дефицита на чипове. Компанията съобщи, че приходите ѝ през първото тримесечие са нараснали с 12% до 24,5 млрд. долара спрямо година по-рано, насърчени от скока на потребителските приходи с 42% в групата „Клиентски решения“, която включва настолните и преносимите компютри. Силният старт на неговата бизнес година се случва, след като през февруари Dell отчете рекордни приходи за цялата година.

Инвеститорите обръщат внимание и на един от ключовите показатели за икономиката на САЩ – индексът на разходите за лично потребление, който нараства с 3,1% през април, по-бързо от покачването от 2,9%, което очакваха анализаторите.

На облигационните пазари доходността по 10- и 30-годишните американски държавни ценни книжа се понижава съответно до 1,589% и 2,271 на сто.

Доларовият индекс, измерващ силата на американските пари спрямо кошница от шест конкурентни валути, нараства с 0,21% до 90,16 пункта.

петрол петрол

На петролните пазари цената на сорт Брент нараства с 0,36% до 69,71 долара за барел, докато тази на американския лек суров петрол WTI се увеличава със същата стойност до 67,09 долара за барел. Положителната картина обаче е помрачена, поне засега, от притесненията, че разговорите във Виена между Техеран и световните сили може да създадат условията за съживяване на ядреното споразумение и вдигане на санкциите срещу иранския петрол.

На фона на поскъпването на петрола цената на акциите на Chevron се покачва с 0,60%, докато книжата на ExxonMobil поевтиняват с 0,5 на сто.

При търговията с благородни метали цената на златото се понижава с 0,2% до 1891,50 долара за тройунция.

*Информацията е актуална към 17:10 ч. българско време.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:04 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 1
дядя Вова
преди 2 години
++10
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 1
ing5rov
преди 2 години
"Фармацевтичният сектор също се радва на засилен интерес от страна на инвеститорите: акциите на Johnson&Johnson, Pfizer, Merck и Bristol-Myers поскъпват съответно с 0,94%, 0,87 на сто, 0,51% и 0,46 на сто, след като Pfizer заяви, че неговата ваксина срещу коронавирус, разработена съвместно с германската биотехнологична компания BioNTech, защитава безопасно и децата между 12 и 15 години." Пожелавам на журналята от инвестора и най вече на Бойчо , безпроблемно и щастливо ваксиниране на децата им ... нека да са предпазени !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още