IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Членове на Конгреса в САЩ даряват или се отказват от своите заплати

Благотворителната дейност е свързана с подпомагане на онези представители на федералното правителство, които вече 26-и ден остават без заплати

08:32 | 17.01.19 г.
<p>
	Президентът на САЩ Доналд Тръмп. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Президентът на САЩ Доналд Тръмп. Снимка: Ройтерс

Над 70 членове на Конгреса се отказват от своите заплати или ги даряват на благотворителни организации, които помагат на федералните служители по време на продължаващата частична парализа на правителството, съобщава Quartz. 

Към тази благотворителна акция очевидно не се включват обаче служителите в Белия дом и представителите на кабинета на американския президент Доналд Тръмп.

По този повод Quartz се е свързала с агенциите в кабинета на Тръмп, както и с офиса на вицепрезидента и пресслужбата на Белия дом, за да се информира дали някой тях извършва подобна благотворителна дейност по време на временното прекратяване на работата на правителството.

До този момент нито една от агенциите, към които е било направено допитването, не са отговорили.

Кабинетът на президента Тръмп е един от най-богатите в историята на САЩ. Някои министри, в това число и министърът на образованието Бетси Девос (милиардерка, която притежава множество яхти), вече дариха своите заплати на благотворителни организации още преди парализата на федералното правителство.

Някои съветници на президента като Иванка Тръмп и Джаред Къшнър не получават заплати.

Тръмп обеща да дарява своята годишна заплата, изчислена на 400 хил. долара, за благотворителни организации още когато встъпи в длъжност.

Вицепрезидентът Майк Пенс получава 230,7 хил. долара годишно, но от неговия кабинет не са отговорили на допитването, направено от Quartz.

Министерствата, които остават незасегнати от парализата, включително това на отбраната, ветераните, здравеопазването и енергетиката, също не са реагирали на зададените въпроси.

Няколко правителствени агенции, включително тези към Министерството на вътрешната сигурност и Министерството на правосъдието, остават дълбоко засегнати от прекратяването на работата, а служителите, които работят там, наброяват около 800 хил., като никои от тях не е получавал заплата вече 26 дни.

Все пак контрастът между изпълнителната власт и Конгреса е ярък.

Десетки републиканци и демократи в Камарата на представителите и в Сената обявиха публично, че се отказват от своите заплати или ги даряват на различни организации. До момента 71 представители на Конгреса, или около 13% от всички участници в него, предпочитат да не получават заплата, показва проучване, направено от CNN.

Всеки член на Конгреса има право на базова ставка от 174 хил. долара годишно, като лидерите от всяка камара получават повече. Лидерът на републиканското мнозинство в Сената Мич Макконъл, например, получава 193,4 хил. долара за една година.

Сенаторът Джо Манчин, демократ от Западна Вирджиния, заяви, че дарява своята заплата на хранителните банки в своя щат, докато трае парализата на правителството.

Някои служители от администрацията на Тръмп „настръхнаха“ срещу въпроса на Quartz, заявявайки, че „са политически назначени лица, а не избрани такива“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:26 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още