IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Чуждестранните инвестиции в САЩ достигнаха рекордни нива през 2015 г.

Преките инвестиции в страната от чужди инвеститори нарастват с 68% до над 420 млрд. долара

12:57 | 18.07.16 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив, Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив, Ройтерс

Инвестициите в американски компании от страна на чужденци достигнаха рекордно ниво през 2015 г., като много от сделките са свързани с т.нар. корпоративни премествания, при част от които американски фирми преместват седалището си в страни като Ирландия, за да се възползват от по-ниските данъчни ставки, съобщава MarketWatch.

Преките инвестиции в САЩ от чуждестранни инвеститори нарастват с 68% до 420,7 млрд. долара през 2015 г., което надминава последния рекорд отпреди 15 години, показва статистиката.

Около 97% от инвестициите са свързани със сливания и придобивания на американски фирми. Само малка част от инвестираните средства са за стартирането на нов бизнес или разширяването на съществуващите чуждестранни операции в САЩ.

Почти 42% от инвестициите през 2015 г. са осъществили чужди фирми със седалище в Ирландия, страна с много по-ниска ставка на корпоративния данък. Друга голяма част от вложените средства идват и от Канада и Германия.

Около две трети от чуждестранните инвестиции са насочени към бизнеса с фармацевтични лекарства и медицината изобщо, като Калифорния привлича повече от една четвърт от чуждестранните средства през 2015 г..

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:15 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още