IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Citigroup отчете по-слаби финансови резултати, но все пак надмина очакванията

Базираната в Ню Йорк банка отчете печалба от 3,84 млрд. долара на годишна база

18:14 | 14.10.16 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Печалбата и приходите на американската банка Citigroup за третото тримесечие отчитат спад, но въпреки това резултатите са по-добри от очакванията на анализаторите, съобщава Wall Street Journal.

Базираната в Ню Йорк банка отчете печалба от 3,84 млрд. долара, или 1,24 долара за акция, спрямо 4,29 млрд. долара, или 1,35 долара за акция, на годишна база. Анализаторите, анкетирани от Thomson Reuters, предвиждаха печалба от 1,16 долара за акция.

Приходите са се понижили до 17,76 млрд. долара от 18,69 млрд. долара преди година, но все пак задмина средната оценка на анализаторите от 17,36 млрд. долара.

Акциите на Citigroup, които поевтиняха с 4,4% от началото на годината, поскъпнаха с 2,4% до 49,61 долара в сутрешната търговия.

Майкъл Корбат, който в неделя ще отпранува четири години като главен изпълнителен директор, ръководи Citigroup през един от най-бурните периоди, включително през регулаторни и юридически наказания и западащ имидж на примерното дете през финансовата криза. Банката успя да преодолее много от тези проблеми и тази година бе единствената компания, която спечели положителна оценка при стрес тестове на банките в САЩ.

Сега Citigroup трябва да покаже на инвеститорите, че може да подобри намаляващата възвръщаемост към акационерите – цел, която е приоритет за Корбат и останалите изпълнителни директори. Третото тримесечие показва обаче, че все още трябва да се положат усилия на този фронт. Възвръщаемостта на банката по средния базов собствен капитал е 6,8% спрямо 8% преди година.

Приходите от търговия, без счетоводна корекция, са се увеличили с 16% до 4,13 млрд. долара от 3,57 млрд. долара на годишна база. Спрямо второто тримесечие обаче търговията е намаляла леко – с около 3%. В този период банките, включително Citigroup, получиха тласък от минибума, свързан с решението на Великобритания да излезе от Европейския съюз. Приходите на Citigroup от инвестиционно банкиране също нарастват с 15% до 1,09 млрд. долара от 944 млн. долара на годишна база.

Разходите са спаднали с 2% до 10,4 млрд. долара от 10,67 млрд. долара преди година. Цената на акциите на банката отбелязват спад от 6% от началото на годината досега спрямо понижение от 3% на индекса на Nasdaq KBW на банковите акции.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:52 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още