IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Citigroup ще плати обезщетение от 13,5 млн. долара по съдебно дело

Според ищците банката целенасочено е заблудила инвеститорите за състоянието на един от хедж фондовете

11:42 | 11.08.15 г. 1
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Американската банка Citigroup Inc се е споразумяла да плати 13,5 млн. долара обезщетение за уреждането на съдебен спор във връзка с хедж фонда си Corporate Special Opportunities, съобщава Ройтерс. Според обвинението банката е заблудила инвеститорите да останат във фонда, в следствие на което те са претърпели големи загуби при ликвидирането му през ноември 2008 г. Това показват документи, подадени в съда в понеделник.

Делото обвинява Citigroup и филиала ѝ Citigroup Alternative Investments, че с писмо от 14 декември 2007 г. е подвела инвеститорите за състоянието на левъридж инвестиция за 558 млн. евро в синдикиран заем за огромния германски телевизионен оператор ProSiebenSat 1.

Според инвеститорите Citigroup е заявила лъжливо в писмото, че качеството на портфейла на фонда е „стабилно“, но шест месеца по-късно банката е била принудена да спре обратното изкупуване. Ищците твърдят, че са изгубили голяма част от инвестициите си, когато фондът е бил ликвидиран, въпреки усилията на Citigroup да го поддържа.

Предварителното споразумение е подадено във федералния съд в Манхатън и трябва да бъде одобрено от съда. Citigroup отрича обвиненията въпреки договореното споразумение. Говорителят Даниел Ромеро-Апсилос заяви, че банката в Ню Йорк е доволна от решението на проблема.

Делото е заведено от името на инвеститори, които са претърпели около 39,3 млн. долара загуби от фонда Corporate Special Opportunities по заема с ProSiebenSat1.

Правните такси за адвокатите на ищците ще възлязат на около 4,5 млн. долара, показват още съдебните книжа.

Citigroup е една от големите шест банки, които са разследвани през последната година от властите по света, включително от Министерството на правосъдието на САЩ, за опити да манипулира лихвените проценти на валутните пазари. Преди няколко месеца банката обяви, че може да се признае за виновна по обвинението, а глобата ѝ вероятно ще бъде около 1 млрд. долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:45 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
Fiscalist
преди 8 години
Не са пари.... всяка топ банка плаща поне милиард на година за глоби...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още