IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Citigroup със 17% спад на тримесечната печалба, но все пак би прогнозите

Търговията с финансови инструменти с фиксирана доходност се възстанови, което подкрепи резултатите на банката

16:20 | 15.07.16 г.
Автор - снимка
Създател
<p style="text-align: justify;">
	<em>Снимка: архив, Ройтерс</em></p>

Снимка: архив, Ройтерс

Нетната печалба на Citigroup Inc. за второто тримесечие на 2016 г. спада със 17% заради по-ниски приходи от банкиране на дребно. Въпреки това банката надмина очакванията на анализаторите, след като търговията с финансови инструменти с фиксирана доходност се възстанови и бяха заделени по-малко средства за лоши кредити, пише Bloomberg.

Нетната печалба се понижава до 4 млрд. долара от 4,85 млрд. долара година по-рано. В началото на юни главният изпълнителен директор Майкъл Корбат прогнозира печалба от близо 3,5 млрд. долара през тримесечието. 27 анкетирани от агенцията анализатори прогнозираха печалба на една акция от 1,10 долара, докато банката постигна 1,24 долара на акция.

Citigroup се присъединява към JPMorgan Chase & Co., която обяви резултати във вторник, в навигацията на пазарните трусове след шокиращото решение на Великобритания на 23 юни да напусне Европейския съюз.

56-годишният Корбат прекара години в опит да се справи с проблемни активи, реорганизирайки контрола и свивайки фокуса на банката към пазари с приемливи печалби.

„Тези резултати демонстрират способността ни да генерираме стабилни печалби в предизвикателна и волатилна среда“, коментира той.

Приходите намаляват с 8% до 17,5 млрд. долара, докато разходите са надолу с 5% до 10,4 млрд. долара. И двата показателя съвпаднаха с изчисленията на анализаторите.

Разходите, свързани с кредитите, се понижиха с 15% до 1,41 млрд. долара, след като през периода по-малко кредити изпаднаха в просрочие, а банката премести резервите в поделение за лоши активи. Citi Holdings, подразделението с нежелани активи, обявено за продан, е на печалба за осмо поредно тримесечие с финансов резултат от 93 млн. долара.

Графика: Bloomberg

Друга положителна новина дойде от търговията с финансови инструменти с фиксирана доходност, където приходите скачат с 14% до 3,47 млрд. долара, задминавайки очакванията за 3,14 млрд. долара. 21-процентният ръст на приходите от търговия с акции до 788 млн. долара прекоси прогнозите на анализаторите за 707 млн. долара.

Предварителната прогноза на Citi от началото на юни също се оказа консервативна, що се касае до инвестиционното банкиране. Корбат предрече, че общият приход от търговията и инвестиционното банкиране ще е леко нагоре спрямо първото тримесечие. Сега има ръст от 17% на тримесечна база. На годишна база има спад на приходите от инвестиционно банкиране от 6% до 1,22 млрд. долара, макар че е над анализаторските очаквания за 972 млн. долара.

Банката, която генерира голяма част от приходите си от чужбина в сравнение с приходите от чужбина на американските си конкуренти, изпита известен негативен ефект от по-скъпия долар през отчетния период. Нетният доход от банкиране на дребно е надолу с 18% до 1,32 млрд. долара, след като приходите от подразделенията в Латинска Америка и Азия намаляха.

Банката е в процес на продажба на банкирането на дребно и операциите с кредитни карти в Бразилия, Аржентина и Колумбия. Трезорът отстъпва още в Латинска Америка, като тази седмица реши да спре обслужването на някои сметки във Венецуела.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:26 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още