IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Credit Suisse: Фед може да предприеме ново вливане на ликвидност през април

То ще е фокусирано върху пазара на недвижими имоти и вероятно ще включва изкупуване на ипотечни облигации, смята директорът на банката в Ню Йорк

12:25 | 21.01.12 г. 1
Автор - снимка
Създател
Credit Suisse: Фед може да предприеме ново вливане на ликвидност през април

На пролет Федералният резерв (Фед) може да предприеме трети кръг вливане на ликвидност (QE3), за да подкрепи щатската икономиката, посочва Ира Джърси, директор на Credit Suisse в Ню Йорк, цитиран от Bloomberg.

„Според нас Фед наистина ще предприеме нов кръг изкупуване на активи по-късно през тримесечието или вероятно през април“, казва Джърси.

„Икономиката расте, но все още не усещаме просперитет. Това е част от задачата на Фед - да ни осигури просперитет, и един от начините това да се случи е пазарът на недвижими имоти да бъде съживен“, допълва той.

Следващата среща на Федералния комитет за отворения пазар (FOMC), изпълнителното звено на Фед, е насрочена за 24 – 25 януари. Централната банка се очаква да запази основния си лихвен процент между 0 и 0,25%. Лихвите бяха понижени до тези рекордно ниски нива през декември 2008 г. и по-рано миналата година Фед обеща да не ги повишава до средата на 2013 г.

При двете предишни програми за вливане на ликвидност от 2009 г. насам централната банка придоби ипотеки и правителствени облигации за 2,3 трлн. долара.

През септември миналата година Фед обяви, че ще продаде краткосрочни облигации за 400 млрд. долара и с приходите ще купи еквивалентно количество дългосрочни облигации – програма станала известна като Операция Туист, подобно на сходна инициатива от 1961 г.

Джърси посочва, че третият кръг вливане на ликвидност може да е фокусиран върху пазара на недвижими имоти и вероятно ще включва изкупуване на ипотечни облигации.

Преобладаващата част от анализаторите, участвали в проучване на Bloomberg през ноември очакват в началото на 2012 г. председателят на Фед Бен Бернанке да обяви нов кръг вливане на ликвидност. Анализаторите прогнозират, че Фед ще купи ипотечни облигации за около 545 млрд. долара.

„Доверието като цяло и особено доверието на бизнеса трябва да се повиши“, казва Джрси. „Това ще помогне за разкриване на нови работни места, които пък ще подкрепят пазара на недвижими имоти, а именно неговото съживяване ще ни изведе от кризата“.

Фед ще изчака публикуването на още икономически данни преди да реши дали предприемането на нов кръг вливане на ликвидност си струва, пише Wall Street Journal. 

Освен това, припомня изданието, Фед планира да обяви нова комуникационна стратегия, при която централните банкери ще публикуват прогнозите си за движението на основния лихвен процент, инфлацията и заетостта.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:58 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
aristotel
преди 12 години
Пак ще включат печатницата. И пак се намират държави да им ги изкупуват. А Европа не може да напечати и да обезцени еврото за да се повиши износа и да сложи желязни правила за дълга. Само БУГАРИЯ от Световната война все плаща и все е най бедната държавичка в европа, азия и Африка. А тея у парламенто маат ПРЪЖКИ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още