IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Credit Suisse купува подразделение за управление на активи на Morgan Stanley

Придобиването е дребно за швейцарската банка, но подчертава усилията ѝ за заздравяване на частното банкиране и избягване на волатилността в инвестиционното

14:18 | 27.03.13 г.
Credit Suisse купува подразделение за управление на активи на Morgan Stanley

Швейцарският банков гигант Credit Suisse ще закупи подразделението за управление на активи за Европа, Близкия Изток и Африка на стойност 13 млрд. долара на американската банка Morgan Stanley  в опита си да компенсира своята експозиция към по-волатилното инвестиционно банкиране, съобщи Ройтерс.

Придобиването е малко за Credit Suisse, която с управляваните 798,5 млрд. долара швейцарски франка, собственост на заможни клиенти, е на пето място в света в частното банкиране. Но сделката подчертава усилията на швейцарската кредитна институция за заздравяване на дейността по частното банкиране, където няма такава волатилност на приходите, както в инвестиционното банкиране.

Това е първото значително придобиване за Credit Suisse, откакто тя закупи остатъка от бразилския инвестиционен фонд Hedging-Griffo през 2011 г.

Подробности по днешната сделка не бяха обявени, като от швейцарската банка посочиха само, че очакват да приключат придобиването преди края на годината.

Основният ѝ местен конкурент UBS също е концентриран върху частното банкиране, но от октомври 2012 г. започна да ограничава драстично експозицията си към инвестиционното банкиране с фиксиран доход.

От Credit Suisse се опитват също да свият разходите си с 1 млрд. швейцарски франка до 2015 г. За тази цел частната банка погълна през ноември по-малкото подразделение за управление на активи на групата.

През 2011 г. тя обяви, че ще включи напълно към своите активи Clariden Leu – частна банка, която тя притежаваше изцяло, но бе оставила да действа самостоятелно. От Credit Suisse, твърдят, че интегрирането е било успешно, но някои клиенти изтеглиха вложенията си.

През миналия месец от банката посочиха, че нетните нови активи от клиенти на подразделението за управление на активи – ключов индикатор за бъдещите приходи – през четвъртото тримесечие на 2012 г. са се свили с 28% до 2,9 млрд. франка.

Подобно на UBS и тя страда от отлив на капитали от клиенти от Европа, където швейцарските банки са подложени на критика заради помощта си за заможни чужденци да избегнат плащането на данъци. Банката се мъчи и с разследване на САЩ за офшорни сметки в нея, заради което през 2011 г. задели резерви на стойност 295 млн. швейцарски франка. Швейцария се стреми разследването да бъде изоставено в замяна на плащането на глоби и предаването на имената на хиляди американски клиенти на местните банки.

Докато Брейди Дугън бе главен изпълнителен директор на Credit Suisse, придобиванията на банката бяха много предпазливи и тя събираше средства за Hedging Griffo.

Повечето ѝ сделки напоследък са съсредоточени върху освобождаването от активи, включително продажбата през януари на бизнеса ѝ с борсово търгувани фондове на BlackRock в рамките на план за набиране на капитал.

Morgan Stanley пък се концентрира върху усилията си в управлението на активи в САЩ, където главният ѝ изпълнителен директор Джеймс Гормън се надява на по-стабилна възвращаемост, която да компенсира волатилността от сделките в инвестиционното банкиране. През януари нейното подразделение за управление на активи обяви маржа на печалба преди данъци от 17%, надхвърляйки поставената вътрешна цел месеци преди крайния срок.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:33 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още