IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Данните за германската индустрия подкрепиха Wall Street*

Инвеститорите обаче все още се притесняват за нерешения бюджетен спор в САЩ

18:05 | 11.12.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Данните за германската индустрия подкрепиха Wall Street*

Wall Street се възползва във вторник от силните икономически данни от Германия. Водещият индекс Dow Jones се търгува с 0,7% по-висока стойност до 13,264 пункта. По-широкият индекс S& P 500 се повиши с 0,5 на сто до 1425 пункта. Индексът Nasdaq спечели 0,8% до 3009 пункта.

Въпреки добрите насоки все още нерешеният спор за бюджета на САЩ се отразява негативно върху настроението. Освен това инвеститорите очакват с вълнение двудневното заседание на шефовете на Федералния резерв на САЩ, който започва във вторник. Очаква се Фед да обяви в сряда нови мерки за подпомагане на икономиката. Като цяло обаче фондовите пазари в САЩ вече са обхванати и от настроението за Коледните празници и наступването на следващата година.

Индексът на икономическите очаквания на германския Център за европейски икономически изследвания (Zentrum für Europäische Wirtschaftsforschung – ZEW), които измерва доверието на инвеститори и анализатори, нарасна по-рязко от очакваното през декември. Индексът нарасна до 6,9 пункта, докато през ноември отчете -15,7 пункта. Очакванията на анализаторите бяха за подобрение само до -11,4 пункта. Това е 7-месечен връх за индекса, който се завръща на положителна територия за пръв път от май тази година. За оптимизма според Commerzbank има три причини – Гърция е спасена, ЕЦБ е готова в случай на нужда да се намеси силно, а бизнес климатът Ifo за първи път през ноември отново отчете стабилен ръст.

Акциите на AIG поскъпнаха с повече от три процента. Правителството на САЩ обяви, че продава своите последни акции във финансовата група. То спаси компанията след колапса на американската инвестиционна банка Lehman Brothers през 2008 г. със 182 млрд. долара. В замяна на помощта правителството получи акции в застрахователя, които постепенно продава отново. Щатското министерство на финансите продаде 234, 2 млн. акции на AIG на цена от 32,5 долара всяка при 6-тия подобен аукцион от 2008 г. С продажбата печалбата за щатското правителство достига 22,7 млрд. долара.

С един процент скочи цената и на акциите на Delta Airlines. Американската авиокомпания ще придобие за 360 млн. долара 49 на сто от своя конкурент Virgin Atlantic. По този начин Delta си осигурява преди всичко права за кацане и излитане от летище London Heathrow. От Delta дадоха ясно да се разбере, че искат да разширят достъпа си до Хийтроу, който по принцип е твърде ограничен, заради облагите от превоза на служители от големи компании, които често летят дотам.

Акциите на TNS поскъпнаха с цели 43 на сто до 20,91 долара. Инвеститорска група, предвождана от Siris Capital иска да придобие компанията за около 500 млн. долара, или 21 долара за акция.

С ръст от 85% се търгуват книжата на Somaxon Pharmaceuticals. Компанията Pernix Therapeutics иска да придобие Somaxon чрез суап на акции.

След вчерашния ръст на Hewlett Packard и днес акциите поскъпват – в началото на сесията с още 1,8 на сто. На пазара се появиха спекулации, че инвеститорът Карл Айкън продава акции на компанията.

*Актуално към 17,20 часа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:54 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още