IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Данните за работните места в частния сектор объркаха Wall Street*

Безизходицата около стимулите и последните развития при лечението на коронавируса също влияят на настроенията

17:38 | 02.09.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка:&nbsp;Michael Nagle/Bloomberg</p>

Снимка: Michael Nagle/Bloomberg

Основните индекси на Нюйоркската фондова борса започват сесията в сряда със смесено представяне след последните незадоволителни икономически данни и развитията около лечението на коронавируса, информира CNBC.

Индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average се повишава със 140,45 пункта, или 0,49%, до ниво от 28 778,76 пункта.

Широкият измерител S&P 500 нараства с 9,73 пункта, или 0,31%, до 3537,56 пункта.

Технологичният показател Nasdaq Composite регистрира спад  от 0,34%, или с 40,54 пункта, до 11 902,53 пункта.

Акциите на Apple поскъпват с 2%.

Настроенията на инвеститорите са повлияни от последните незадоволителни икономически данни. От ADP обявиха, че работните места в частния сектор на САЩ са нараснали с 428 000 през август. Икономистите, анкетирани от Dow Jones, очакваха ръст на показателя от 1,17 милиона.

Питър Буквар, главен инвестиционен директор в Bleakley Advisory Group, каза, че темпът на наемане на работа „наистина се е забавил през последните два месеца, като средната стойност на наетите лица е едва 320 000“.

В този контекст инвеститорите очакват с още по-голям интерес официалния доклад на Министерството по труда, който трябва да бъде публикуван в петък.

Главният стратегически акционер на Morgan Stanley Майк Уилсън заяви във вторник по, че все още е оптимист за пазара в дългосрочен план, но че през следващите седмици е възможна известна слабост след толкова силно рали.

„Не би ме изненадало, ако получим корекция от 10%, но не би било изненадващо и ако не го направим. Ние сме в бичи пазар", каза Уилсън.

Във Вашингтон лидерите на Конгреса изглежда все още не намират единна посока в преговорите за друг пакет от стимули, но администрацията на президента Доналд Тръмп обяви във вторник вечерта, че Центърът за контрол и превенция на заболяванията ще се позове на правомощията си, за да спре принудителното освобождаване на жилища до края на годината.

Ходовете в сряда също последваха противоречивите новини в борбата срещу коронавируса. Швейцарската фармацевтична компания Roche обяви, че ще пусне нов бърз тест за антитела в Европа до края на месеца. Компанията заяви, че ще кандидатства за разрешение за спешна употреба и от Американската администрация по храните и лекарствата.

Експертна комисия, свикана от Националния здравен институт на САЩ, заяви, че плазменото лечение, чиито поддръжници са президента Тръмп и ръководителя на Агенцията за контрол на храните и лекарствата Стивън Хан, изглежда неефективно срещу Covid-19 въз основа на текущите изследвания.

На облигационните пазари доходността по 10-годишните и 30-годишните американски държавни ценни книжа се намира на нива от съответно 0,659% и 1,406%.

При валутната търговия доларовият индекс, който измерва силата на американските пари спрямо кошница от шест конкурентни валути, достига ниво от 92,81 пункта.

Еврото поевтинява с 0,70% спрямо щатската валута до 1,183 долара за евро.

На петролните пазари цената на международния бенчмарк Брент се понижава с 0,38 долара до 45,20 долара за барел. Фючърсите върху американския лек суров петрол WTI също отчитат спад в стойността си - от 0,48 долара до 42,28 долара за барел.

Цената на златото бележи спад от 1,22% до 1954,70 долара за тройунция.

*Информацията е актуална към 17:10 ч.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:22 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още