Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

САЩ

Данните за работните места в САЩ възобновиха подема на Wall Street*

Днешната борсова сесия слага края на една много трудна седмица за инвеститорите

Данните за работните места в САЩ възобновиха подема на Wall Street*

Снимка: Архив на Ройтерс

Акциите, търгувани на Wall Street, стартираха последната борсова сесия за тази седмица на зелена територия, след като бяха публикувани данни за работните места в САЩ, които многократно надминаха очакванията на анализаторите. Тази седмица беше доста трудна за инвеститорите на Нюйоркската фондова борса поради постоянно променящата се информация за състоянието на търговските преговори между САЩ и Китай, информира CNBC.

Индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average се повишава с 271 пункта, или 0,98%, до ниво от 27949,44 пункта. Широкият измерител S&P 500  отчита повишение от 26 пункта, или 0,86%, до ниво от 3144,32 пункта, докато технологичният показател Nasdaq Composite регистрира ръст от 0,93%, или 80 пункта, до ниво от 8650,55 пункта.

Още по темата
Американската икономика е добавила 266 000 работни места през ноември. За това свидетелстват данни, публикувани от Министерството на труда в петък. Анализаторите очакваха повишение от едва 187 000 позиции. Коефициентът на безработица, от своя страна, е спаднал до 3,5%. За последен път такова ниво на показателя е било отчитано през 1969 г.

Докладът от петък се появява, след като тази седмица инвеститорите се сблъскаха със смесени сигнали на търговския фронт между САЩ и Китай. Китай започна седмицата, като заяви, че държи на това отмяната на митата да стане част от търговска сделка от първа фаза. По-късно президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви, че може да отложи постигането на споразумение до изборите през 2020 г. в САЩ.

Тази реторика доведе до една от най-големите разпродажби на борсите през тези година. Въпреки това Тръмп каза в четвъртък, че двете страни се приближават до постигането на търговска сделка. Китай също показа добра воля, когато в петък отмени част от митата за американски внос на свинско месо и соя.

Въпреки това на двете страни им остават по-малко от 10 дни, преди Вашингтон да наложи още един кръг от мита върху китайските стоки. Ставките върху китайски внос на стойност от 156 милиарда долара трябва да влязат в сила на 15 декември.

На облигационните пазари доходността по 10-годишните и 30-годишните американски държавни ценни книжа отчита ръст съответно до 1,829% и 2,261%.

При валутната търговия доларовият индекс, който измерва силата на американските пари спрямо кошница от шест конкурентни валути, се намира на ниво от 97,72 пункта.

Еврото се разменя, след спад от 0,40%, срещу 1,1059 долара.

На петролните пазари цената на международния бенчмарк Брент се повишава с долар и 22 цента до 64,61 долара за барел. В същото време фючърсите върху американския лек суров петрол WTI  отчитат повишение от долар и 12 цента до ниво от 59,55 долара за барел.

Цената на златото бележи спад от 1,23% до ниво от 1464,80 долара за тройунция.

*Информацията е актуална към 17:10 ч.

По статията работиха: Радостина Ивчева, редактор Петър Нейков

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от САЩ
Berkshire Hathaway влиза в глобалната вихрушка на продажба на корпоративен дълг