IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Данъчните облекчения за богатите не стимулират растежа

Те не водят до икономическа експанзия, но определено влияят на разпределението на доходите, разкрива изследване на американския Конгрес

13:56 | 18.09.12 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Данъчните облекчения за богатите не стимулират растежа

По-ниските данъци за богатите не генерират по-бърз икономически растеж. Те обаче разширяват неравенството в доходите, разкрива доклад на изследователския център към американския Конгрес, цитиран от CNBC.

Изследването показва, че „не съществуват доказателства за това, че през последните 65 години данъчните облекчения за хората с най-високи доходи са довели до ръст на спестяванията, инвестициите или производителността“.

Всъщност изследването разкрива, че именно по-високите данъци за богатите статистически се асоциират с по-висок икономически растеж.

Разкритията вероятно ще изострят предизборния дебат в САЩ за това дали богатите трябва да се таксуват с по-високи данъци или не. Американският президент Барак Обама вярва, че по-високите данъци за богатите ще понижат бюджетния дефицит и ще осигурят допълнителни средства за стимулиране на икономиката.

Кандидатът на републиканците Мит Ромни защитава идеята за по-ниски данъци за най-богатите американци, изтъквайки, че това би подкрепило инвестициите и създаването на нови работни места.

Изследването проследява данъчните нива и икономическия растеж от 1945 г. През годината, в която приключва Втората световна война пределната ставка върху доходите е била над 90%. През 60-те години се е понижила до 70%, докато през 1986 г. е паднала до 28%. В момента тя е 35%.

В същото време данъкът върху капиталовата печалба в САЩ през 40-те и 50-те години е бил 25%. През 70-те годни е нараснал до 35%, преди да достигне до 15% днес – най-ниското ниво за последните 65 години.

Понижаването на тези данъци се оказва, че не е свързано с чувствително подобряване на макроикономическите показатели. По-ниските данъци имат „пренебрежим ефект“ върху спестяванията и въпреки че съществува известна корелация между инвестициите и данъка върху капиталовата печалба, зависимостта „не е статистически значима“, се посочва в изследването. „Данъчните нива за най-богатите не оказват чувствително влияние върху нивото на инвестициите“, се посочва в документа.

Съществува обаче една икономическа променлива, която е тясно свързана с данъчните нива за богатите – неравенството в доходите. Според изследването това важи най-вече за най-богатите 0,1%, а не за най-богатите 1%, за които се говори толкова много през последната година.

Доходът на най-богатите 0,1% през 50-те, 60-те и 70-те години е възлизал на 4% от общите доходи на американците. В средата на миналото десетилетие обаче те са достигнали 12%. През въпросния период средният данък, плащан от най-богатите 0,1% от американците, е паднал от 40% до 25%.

С други думи данъчните облекчения за богатите не водят до икономическа експанзия, но определено влияят на разпределението на доходите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:43 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 2
Mavi Goz
преди 11 години
Добрутро!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още