IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Данъчните вратички позволяват на компании в САЩ да избягват данъци за милиарди

Според проучване американските компании държат печалба за почти 2,5 трлн. долара в офшорни сметки

14:15 | 06.10.16 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: pixabay.com</em></p>

Снимка: pixabay.com

Най-големите американски компании – включително такива, чиито продукти може би ползвате в момента, като Apple, Microsoft и Nike, държат акумулирана печалба от почти 2,5 трлн. долара в офшорни сметки, за да избегнат плащането на данъци в САЩ, разказва Quartz, позовавайки се на доклад на застъпническата група US PIRG.

Изчисленията на групата сочат, че американското правителство е било ощетено с федерални данъци за 100 млрд. долара годишно от поне 367 от компаниите във Fortune 500 благодарение на данъчни убежища. Макар че много от тези компании не разкриват каква сума биха платили като данъци в САЩ, ако не държаха печалбата си в офшорни сметки, US PIRG обобщава съществуващата информация, като оценките ѝ сочат, че дължима като данъци сума възлиза на 717,8 млрд. долара, ако всички тези пари се репатрират наведнъж.

С какво можем да сравним тези забележителни 717,8 млрд. долара? Сумата е с около 30% над общите годишни разходи за всички основни и средни училища в САЩ, както и с около 20% над бюджета за отбрана (595 млрд. долара през 2016 г.). Ако сумата бе БВП на някоя страна, то тя би била на 19-то място в света преди Швейцария, Саудитска Арабия и Нигерия.

Средствата се държат от над 10 хил. дъщерни дружества в данъчни убежища като Каймановите острови, Бермуда, Люксембург, Ирландия и Холандия.

В коментар за изданието Nike казва: „Следваме напълно данъчните регулации и стриктно гарантираме, че данъчните ни декларации напълно съответстват на икономическата същност на начина, по който управляваме бизнеса си“. Apple, Microsoft, Citigroup и Oracle или отказват да предоставят коментар, или не отговарят на отправени по имейл искания за такъв.

Apple ще трябва да плати рекордните 14,5 млрд. долара след решение на Европейската комисия от по-рано тази година, според което компанията е насочвала печалбата си към фиктивно дружество и е плащала абсурдно ниски данъци. Apple заяви, че ще обжалва решението. Главният изпълнителен директор Тим Кук каза, че ще репатрира пари в САЩ и ще ги подложи на местното данъчно облагане, само след като страната предприеме данъчни реформи.

В доклад, публикуван на 5 октомври, Standard & Poor’s Global предлага компаниите да се поощрят да репатрират офшорните си пари, като им се предложи еднократно данъчно облекчение, но в същото време се изиска от тях да инвестират 15% от репатрираните средства в облигации, за да подобрят западащата инфраструктура в САЩ.

Проблемът стане ясен по време на президентската кампания в САЩ. Кандидатът на демократите Хилари Клинтън защитава идеята за „данък при излизане“ върху корпорациите (данък върху необложената международна печалба на мултинационални компании, които напускат САЩ, за да избегнат данъци – бел. ред). Републиканецът Доналд Тръмп пък предлага намаляване на корпоративната данъчна ставка, за да насърчи компаниите да държат парите си в САЩ, както и стимули да репатрират печалбата си от чужбина.

Колко пари държат компаниите в офшорни сметки?
Create column charts
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:31 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още