Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

САЩ

Delta Air Lines отчете първата си тримесечна загуба за последните 8 години

„Трябва да сме подготвени за трудно и бавно възстановяване, дори след като вирусът бъде овладян“, каза главният изпълнителен директор Ед Бастиан

Delta Air Lines отчете първата си тримесечна загуба за последните 8 години

Снимка: Bloomberg

Delta Air Lines Inc  отчете в сряда първата си тримесечна загуба за последните осем години, тъй като коронавирусната криза нанесе сериозни щети на авиационната индустрия. От компанията заявиха, че възстановяването може да отнеме от две до три години. „Трябва да сме подготвени за трудно и бавно възстановяване, дори след като вирусът бъде овладян“, каза главният изпълнителен директор Ед Бастиан, цитиран от Ройтерс.

В края на тримесечието обемът на пътниците е спаднал с цели 95 процента, отчита компанията. „Това със сигурност не е светът, който очаквахме, когато започна годината“, каза Бастиан.

Още по темата

Базираната в Атланта Delta отчете нетна загуба от 534 милиона долара през първото тримесечие, завършило на 31-и март, или 0,84 долара загуба на акция. За сравнение - за cъщия отчетен период през миналата година компанията регистрира нетна печалба от 730 млн. долара. Ръководството на превозвача прогнозира 90-процентов спад на приходите си през второто тримесечие.

Общите оперативни приходи на Delta са спаднали с 18% до 8,59 милиарда долара през март.

Между април и юни Delta намалява графика си на полети с около 85%, включително 80% намаление за вътрешни полети и 90% за международни полети, които експертите очакват да се възстановят най-бавно.

Съкращаването на капацитета - в допълнение към други мерки, включително намаляване на заплащането и неплатени отпуски - би трябвало да забави ежедневното изтичане на капитал от авиокомпанията до около 50 милиона долара до края на юни, казаха от компанията. Очаква се също общите разходи да намалеят с около 50%, или 5 млрд. долара, през второто тримесечие.

Разходите за гориво на Delta са намалели с 19% на годишна база през първото тримесечие.

Delta е сред първите компании, които ще получат правителствена подкрепа за покриване на заплащанията за шест месеца при условие, че не уволни служители до октомври и задържи определен брой полети.

Превозвачът получи половината от помощта в размер на 5,4 милиарда долара в понеделник, а останалата част ще му бъде преведена през април, май и юни.

Авиокомпанията също така заяви, че обмисля да кандидатства за допълнителни 4,6 милиарда долара обезпечени държавни заеми по пакета със стимули, известен като CARES Act.

По статията работиха: Радостина Ивчева, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от САЩ
Пенсионните фондове не могат да си позволят да не купуват още акции