IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Delta Air Lines ще закупи 100 самолета от Boeing след 2013 г.

Авиокомпанията ще заменя стари машини, обслужващи вътрешните линии в САЩ, за да намали разходите

16:58 | 25.08.11 г.
<p>
	Снимка: sxc.hu</p>

Снимка: sxc.hu

Авиокомпанията Delta Air Lines потвърди плановете си да закупи 100 самолета Boeing  737-900ER с доставка между 2013 и 2018 г. заради изтегляне от експлоатация на по-стари летателни апарати, съобщи MarketWatch.

Поръчката е на стойност 8,5 млрд. долара според ценовата листа на Boeing, макар че обикновено авиокомпаниите получават отстъпки, посочва CNBC.

Самолетите от този тип са с един салон и до 180 места в модификацията с икономична и първа класа. Те ще бъдат използвани за настоящите вътрешни полети на базираната в Атланта авиокомпания.

През януари от Delta обявиха, че обмислят поръчка за до 200 самолета с вероятна опция за още 200.

Според авиокомпанията синхронизирането на доставките ще й позволи да спази плана си за капиталови разходи през годината в рамките на предварително зададената цел и да поддържа годишни капиталови разходи между 1,2 млрд. долара и 1,4 млрд. долара през следващите 3 години.

Запазването на контрол върху разходите остава ключово за целта на Delta да намали задълженията си през следващите 2 години. Оттам прогнозираха, че новите самолети ще подобрят експлоатационните разходи и ще намалят потреблението на гориво, осигурявайки положителен баланс на паричните потоци и увеличение на печалбите още от първата година, в която започнат да бъдат използвани.

Новите самолети ще заменят стари от модели като DC-9-50 от 70-те години на миналия век, които са най-старите самолети, използвани от американска авиокомпания в момента, и Airbus A320, придобити при закупуването на Northwest Airlines през 2008 г., както и Boeing 757-200, с каквито работеха и двете авиокомпании.

Средната възраст на самолетите на Delta Air Lines е 16 години, като тя притежава и самолети Boeing едва на по 2 години.

Новите самолети са с двигател CFM56-7B, производство на CFM International – смесено предприятие на General Electric Co. и френската Snecma.

Покупката е добра новина за Boeing, която през миналия месец изгуби пълна заявка от American Airlines, откъдето решиха да разделят най-голямата поръчка в историята на самолетостроенето от 460 пътнически самолета между базираната в Чикаго компания и Airbus. Boeing ще достави само 200 от тях, като общата поръчка може да бъде увеличена с още 465 самолета.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:31 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още