IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Демократичният рицар Майкъл Блумбърг

Ще може ли милиардерът да спечели кандидатпрезидентската номинация на своята партия?

14:58 | 25.11.19 г. 6
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Майкъл Блумбърг. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Майкъл Блумбърг. Снимка: Ройтерс

Американският милиардер Майкъл Блумбърг, бивш кмет на Ню Йорк и магнат на финансовата информация, е четвъртият кандидат на най-малко 70 години, предявил претенции към кандидатпрезидентската номинация на Демократическата партия за президентските избори през 2020 година.

Обявявайки вчера кандидатурата си, 77-годишният Блумбърг се включва късно в една борба за кандидатпрезидентската номинация, в която вече има 17 участници, трима от които са навършили 70, а един, Том Стайър, е милиардер. 

Но Блумбърг разчита, че богатството му - според Forbes той е девети по богатство в света - ще му помогне да настигне групата на фаворитите, включително 78-годишния сенатор Бърни Сандърс и 70-годишната Елизабет Уорън, двама противници на милиардерите от Уолстрийт, които според него имат "екстремистки" идеи.

Вчера той стартира кампания с телевизионни клипове на рекордната стойност от 31 милиона долара. Тя вече беше оценена като антидемократична от Бърни Сандърс и Елизабет Уорън, които го обвиниха, че иска да "купи" президентските избори.

Тръмп - "екзистенциална заплаха"

Майкъл Блумбърг отдавна мечтае да се изправи срещу Тръмп, другият нюйоркски милиардер, с когото Блумбърг се срещаше и на когото правеше комплименти, докато беше кмет, преди да се отрече от него веднага след влизането му в политиката.

"Той е екзистенциална заплаха за нашата страна, нашите ценности", подчерта Блумбърг, обявявайки официално кандидатурата си по телевизията.

През 2016 г. Блумбърг вече се заигра с идеята да се яви като независим кандидат - преди да подкрепи кандидатурата на Хилари Клинтън от страх да не раздели демократичния електорат.

Бизнесменът отдавна отхвърля всякакви етикети: консерватор от икономическа гледна точка, но благосклонен към абортите, правата на хомосексуалистите и борещ се срещу разпространението на огнестрелните оръжия. Ще може ли да убеди избирателите на демократите?

Той набляга на своите качества на администратор, който за три мандата като кмет допринесе за съживяването на Ню Йорк след атентатите от 11 септември 2001 г., или на борбата си за климата: специален пратеник на ООН от 2014 г., той финансира проектите на много американски щати, области и градове да намалят въглеродните си емисии.

Както други милиардери, разведеният мъж, с две деца и двама внуци, е обещал да преразпредели половината от богатството си.

Въпреки това, мнозина гледат на него като на милиардер, в противоречие с основната линия на дебата на демократите, отличаващ се със склонността да бъдат обложени с данък богатите, за да се коригират крещящите неравенства, или с необходимостта за мобилизиране на чернокожите избиратели, които не подкрепиха Хилари Клинтън.

Последна актуализация: 06:30 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

6
rate up comment 3 rate down comment 1
michaelis18
преди 4 години
защото Кухао единия за да върти бизнес и генерира капитал, трябва да създаде работни места като по този начин създава благосъстояние и средна класа, а другия т.е. този еврейна банкер Бльомбурга не генерира нищо такива като него еббават майкката на пейзажа, сеят дезинформация (справка Тиквестора), финансират терористи ИДИЛи педили и прочее и не виждам нищо бизнесменско в банкерите които въртят печатницата и чупят света ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 0 rate down comment 2
khao
преди 4 години
я ми обясни защо като става дума за Тръмп веднага почвате да го хвалите че е бизнесмен едно-друго, а като е за тоя ... пеете друга песен ?Не е или и тоя бизнесмен-милиардерин, а ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 1
Local_Person
преди 4 години
като нищо и той да се омажа със социализъм и социална правда още от началото. Ще си купя пуканки като дойде време да го мачка Тръмп.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 1
Local_Person
преди 4 години
гн. РАТберг току що излезе на фронта да го прегази 45 Тонен Танк с марка Trump2020!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 1
Ivan.r
преди 4 години
Блумбергщайн ще е милиардер-боксова круша (или да го нарека пинята), по която ще удрят левите, за да консолидират избирателите, които мразят статуквото. За начало на негов гръб ще се заздрави кандидатурата на Елизабет - Покахонтаса - Уорън, която предлага до 2 % годишен данък върху нетната стойност на активите на хора, притежаващи над 1 млрд долара активи.Шоу
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 3
Valentin13
преди 4 години
още не бях завършил поста си и ето вие ме послушахте. разбира се че Блумбърг е човека!ще загуби, но няма да приказва за социализъм. всъщност знае ли човек, може и да се осициалистчи, кой му пречи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още