IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Демократите изгубиха контрола над американския Сенат

Републиканците ще управляват и двете камари за първи път от изборите през 2006 г.

09:02 | 05.11.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Управляващите демократи на президента Барак Обама претърпяха тежка загуба в изборите за Сенат. Според предварителните изчисления републиканците са спечелили поне седем места и поемат контрола над Сената за първи път от осем години, пише The Wall Street Journal (WSJ). Решаваща се оказва победата на техния кандидат Том Тилис над досегашната сенаторка Кей Хейгън от Демократическата партия в Северна Каролина.

Републиканците спечелиха места в Сената в щати, в които фаворити бяха демократите, като Северна Каролина и „дома“ на Обама – Илинойс, и победиха в други, където се очакваше битката да е тежка, като Канзас.

По този начин републиканците затегнаха контрола над Камарата на представителите. Когато новият Конгрес заработи през януари, те ще управляват и двете камари за пръв път от изборите през 2006 г. 

Според прогнозите на NBC Републиканската партия ще има 242 места в Камарата на представителите срещу 193 за демократите. Преднината им ще бъде по-малка според CBS - 226 срещу 209 места.

Това означава, че те ще оглавяват всички комисии в двете камари и ще определят законодателния дневен ред. Такава перспектива не обещава на президента Барак Обама нищо друго освен сериозни вътрешнополитически трудности през последните му две години в Белия дом, отбелязва в свой коментар ТАСС.

Изходът от изборите ще промени изцяло политическия ландшафт в страната, пише и WSJ. Досега демократите се радваха на мнозинство от 10 места в Сената, но пострадаха от ниския рейтинг на президента Барак Обама и лошото представяне на икономиката. Освен това резултатите са и успех за агресивната предизборна кампания на републиканците.

„Някои неща тази вечер не се промениха. Не очакваме президентa да се събуди утре и да види света по по-различен начин, отколкото тази сутрин. Той знае, че и аз няма да го видя по друг начин. Но ние имаме задължението да работим заедно по проблемите, по които можем да се споразумеем“, каза в Кентъки сенаторът републиканец Мич Маконъл в победната си реч в Луисвил.

„Според мен резултатите от изборите до известна степен вече бяха калкулирани в цените на акциите. Предварителните проучвания показаха, че вероятно републиканците ще спечелят допълнителни места в Сената и ще запазят мнозинството си в Конгреса. И тези допускания бяха отразени от пазарните участници. Имайки това предвид, аз все пак смятам, че индексите имат потенциал за растеж след изборите. Особено, ако имаме решително надмощие на републиканците, защото по-голямата част от инвеститорите са на мнение, че това би било позитивно по няколко линии“, казва в коментар за Bloomberg Марк Лушини, финансист от Janney Montgomery Scott.

По време на изборите във вторник бяха избирани и губернатори за 36 от 50-те щата. В цялата страна гражданите също трябваше да вземат решение за състава на регионалните парламенти и разпределението на публични длъжности като кметове и съдии. В редица щати се проведоха и референдуми по теми като легализирането на марихуаната, припомня AFP.

В петък Обама ще се срещне в Белия дом с водещи републиканци и демократи от Конгреса. Детайли за срещата обаче засега не са известни. 

Вижте още интересни новини и видео материали в сайта на Bulgaria On Air

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:08 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още