IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Десет компании от Dow Jones, които дават дивидент с 50% повече от щатските ДЦК

Политиката на Федералния резерв крие риск от инфлация, затова акциите с дивидент са по-добър вариант за запазване стойността на активите

08:48 | 12.01.12 г.
Автор - снимка
Създател
Десет компании от Dow Jones, които дават дивидент с 50% повече от щатските ДЦК

Има инвеститори, които стриктно се придържат към търговия с акциите на мега-сините чипове. Над 300 от най-големите хедж фондове пък имат поне по една компания от индекса Dow Jones Industrial Average в портфейла си.

При всички случаи водещият американски индекс привлича погледите на целия свят. И има защо – поне половината компании от него предлагат дивиденти, които са с поне 50% по-високи от доходността по десетгодишните американски държавни ценни книжа, пише в блога Insider Monkey.

Изчисленията показват, че въпросните компании предлагат дивидентна доходност от поне 3 на сто.
 

Код

Компания

Дивидентна доходност

Изменение през последните 52 седмици

T

AT&T, Inc.

5.93%

7.85%

VZ

Verizon

5.22%

11.49%

MRK

Merck & Co. Inc.

4.37%

8.73%

PFE

Pfizer Inc.

4.08%

23.61%

GE

General Electric Company

3.65%

4.02%

DD

DuPont

3.56%

-4.82%

JNJ

Johnson & Johnson

3.52%

6.30%

INTC

Intel Corporation

3.33%

25.87%

PG

Procter & Gamble Co.

3.16%

5.90%

KFT

Kraft Foods Inc.

3.09%

24.21%

 

През последните 52 седмици тези десет компании са донесли средна доходност от 11,32 на сто. Това е далеч повече от 2,36 на сто ръст, записан от широкия американски индекс S&P 500. Само едно от въпросните дружества се е представило по-зле от пазара – DuPont. В същото време цели четири компании са записали двуцифрени ръстове.

AT&T предлага най-високата дивидентна доходност от изброените в таблицата компании. Тя е 5,93 на сто, а ръстът в цената на акциите за последните 52 седмици е 7,85 на сто – с цели пет процентни пункта над постижението на пазара.

Пазарната капитализация на телекома е в размер на 176 млрд. долара, а съотношението цена/печалба на акция е относително ниско – 15,07. Към края на септември 27 хедж фонда са обявили, че имат акции от компанията.

Един от най-големите конкуренти на AT&T – Verizon Communication, също предлага дивидентна доходност от над 5 на сто. Постигнатият за последните 52 седмици ръст в цената на акциите пък е 11,49%. Компанията има P/E от 15,39.

Verizon също е доста популярна сред хедж фондовете – към края на септември 2011 година 33 фонда са обявили, че притежават дял от капитала на компанията. Сред тях се открояват Moore Global Investments и AQR Capital Management с акции за по над 60 млрд. долара.

Най-добре представящата се компания от списъка е Intel Corporation, като акциите са поскъпнали с над 25,8 на сто. Дивидентната доходност е 3,33%, а коефициента цена/печалба на акция изглежда доста нисък – 10,93.

Към края на септември 42 хедж фонда са обявили, че имат акции от компанията. Сред тях са Fisher Asset Management, Renaissance Technologies и фондът на Уорън Бъфет Berkshire Hathaway.

Списъкът на компаниите от Dow Jones, които предлагат доходност с поне 50% над тази на щатските държавни ценни книжа се допълва от Pfizer, General Electric, Johnson&Johnson и Procter&Gamble.

Компаниите с голям дивидент обикновено се представят по-добре от останалите, особено по време на мечи пазар, посочват от Insider Monkey. Според тях експанзионистичната политика на Федедралния резерв на САЩ ще предизвика инфлация в близко бъдеще.

Поради тази причина акциите със солиден дивидент са доста по-добра инвестиция, в сравнение с дългосрочните държавни облигации. Причината е ясна – акциите могат да предпазят инвеститорите от инфлация.

Така анализаторите стигат до препоръката инвеститорите да подхождат дефанзивно и да насочват парите си към компании, които дават големи дивиденти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:42 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още