IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дигиталната икономика представлява риск за капиталовите пазари

Концентрацията на бизнес сред малък брой играчи е значително предизвикателство

11:38 | 15.12.19 г. 8
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: gettyimages</em></p>

Снимка: gettyimages

Тенденцията човешките задачи да бъдат заменяни от алгоритми е траен и разбираем фокус на дебата за това как технологиите променя капиталовите пазари, пише Филип Стафърд за Financial Times.

Регулаторите, обаче, вече се фокусират върху по-дългосрочна тенденция: как ползите от мащаба в дигиталните индустрии ще концентрират дейността сред по-малък брой инвестиционни доставчици.

Дигитализацията на задачите в областта на капиталовите пазари, традиционно изпълнявани от хората, като например търгуване на акции, е много напреднала. Технологиите също улесниха новите инвестиционни стратегии, по-специално алгоритъмната търговия.

Компютърно управляваните фондове, които ровят пазара за сигнали като инерция - идеята, че акциите, които са се представили добре напоследък, ще продължат да надминават средното ниво - заедно представляват една пета от американските управлявани активи, вложени в акции, според JPMorgan.

Наскоро Камарата на представителите към Конгреса на САЩ проведе заседание, за да обсъди бъдещото въздействие на изкуствения интелект върху капиталовите пазари. Председателят на комисията, конгресменът Бил Фостър, който е бивш учен, продължи да отделя внимание на свързано предизвикателство - последиците от концентрацията на бизнеса в ръцете на най-мощните играчи на пазара. Мащабът ще позволи на най-големите инвестиционни фирми да обработват повече данни, да намират повече корелации и по този начин да подобрят възвръщаемостта си, казва той.

„Това е отражение на ситуацията в цифровите икономики, която може да бъде описана като победителят взема всичко“, добави Фостър. "С дигитализирането на финансите ще виждаме печалбите да отиват към все по-малък брой доминиращи играчи", смята той.

Той не е сам в това си мнение. В реч този месец Марк Ялъп, председател на Борда за пазарни стандарти (FICC) и бивш изпълнителен директор на брокера ICAP, засегна същия проблем. Начинът, по който моделите за машинно обучение се подобряват - чрез достъп до повече данни - ще бъде от полза за онези, които имат най-големи бюджети, заяви той. Това, от своя страна, "може да създаде много големи бариери за навлизане на нови компании“, добавя Ялъп.

Вече видяхме картини от това бъдеще. Новата технология помогна на високочестотните търговци да разчупят доминацията на банките при търговията с акции. Техните алгоритми са в състояние да осъществат милиони сделки на ден без човешка намеса. Надпреварата да си най-бърз и най-умен притисна всички освен шепа големи играчи като Virtu Financial, XTX Markets и Citadel Securities.

Последна актуализация: 21:27 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

8
rate up comment 0 rate down comment 1
julian12
преди 4 години
Няма тема, по която де ни показал колко нищо не знаеш.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 0 rate down comment 1
julian12
преди 4 години
Историята познава такъв случай. Zelka e прав потърси Flash Crash VPRO documentary в youtube. Има около 3-4 филма.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 0 rate down comment 2
khao
преди 4 години
флаш краш не показва ли че търговията на борсата няма нищо общо с реалните цени на активите на търгуваните компании ? или един вид си е сепкулация без никакъв реален смисъл и полза за общество/икономика и тнт !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 0 rate down comment 1
khao
преди 4 години
сега те му викат изкуствен интелект, ама реално са автоматизирани алгоритми нямащи нищо общо с изкуствения интелект, те действат на предварително определени правила ... така че споко, те правят както са програмирани !... те нито искат, нито решават самостоятелно каквоти и да е.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 2
zelka007
преди 4 години
мисля , че термина се нарича "flash crash" ... гугълни си го . май имаше някакви правила , при рязък спад на пазара от повече от някакви проценти спират търговията с акции ... е тука четат сайта доста по грамотни по темата хора от мен , ако имат желание ще обяснят ... https://theconversation.com/predicting-the-next-stock-market-flash-crash-114888
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 3
Бидонойл
преди 4 години
Ами първо, тая машина трябва да е много *** и второ, няма да се случи нищо по-различно ако не беше машина, а човек.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 2
novata_ikonomika
преди 4 години
Какво би станало, ако при тази концентрирана в изкуствен интелект търговия една машина иска "Да се оттърве" продавайки милиони акции в даден момент, а от другата страна на сделката между малко на брой съществуващи контрагенти никоя машина не иска да купи?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 3
дядя Вова
преди 4 години
Дигиталната икономика представлява риск за капиталовите пазари Е, искахте автоматизация да ви е удобно.Искахте блокчейн, да можете да криете.Виното е хубаво нещо, но от него се напиваш.Даже няма да забележиш, че са те тикнали в електронен концлагер!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още