IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Джак Лю: Икономиката на САЩ пострада от битката за бюджета

До подобна безизходна ситуация не трябва да се стига отново, убеден е както министърът на финансите на САЩ, така и сенаторът-републиканец Джон Маккейн

11:10 | 21.10.13 г.
Автор - снимка
Редактор
Джак Лю: Икономиката на САЩ пострада от битката за бюджета

Американската икономика понесе тежък удар от безизходицата около бюджета във Вашингтон и е важно страната да не попадне в поредната ситуация, породена от водене на рискована политика, заяви министърът на финансите на САЩ Джак Лю пред телевизия NBC, цитиран от Ройтерс.

Споразумение, постигнато в последния момент в Конгреса, измъкна САЩ от ръба на безпрецедентно изпадане в несъстоятелност по държавния си дълг. То осигури финансиране за правителството на страната до 15 януари и удължи възможността му да заема средства от пазарите до 7 февруари, макар че министерството на финансите ще има отново възможността чрез извънредни мерки да удължи този срок с няколко седмици.

Има обаче основателни притеснения, че сделката от сряда подготвя сцената за поредната безизходна политическа ситуация.

Лю е убеден, че икономиката, която смята за устойчива, ще се възстанови от частичното 16-дневно блокиране на работата на администрацията. Той описа събитията, довели до принудителния неплатен отпуск на немалка част от федералните служители и подкопали доверието на бизнеса и потребителите, по-скоро като политическа криза, отколкото като икономическа.

„Знаем, че заради блокирането имаше загуба на икономическа активност“, посочи Лю, без обаче да даде конкретни данни за щетите, нанесени на икономиката. Анализатори изчисляват, че блокирането на работата на администрацията е изтрило до половин процентен пункт от брутния вътрешен продукт на САЩ за четвъртото тримесечие.

„Икономиката, която се бори за запазване на добро темпо на растеж и за създаване на работни места за американците, пое в грешна посока“, отбеляза министърът. „Трябва да гарантираме, че правителството няма да  попадне в поредната ситуация, породена от провеждането на рискована политика. Това не трябва да се случва повече. То бе донякъде плашещо, защото се стигна толкова близо до ръба“, добави той.

Подобно отношение изрази и сенаторът-републиканец Джон МакКейн, който заяви също за NBC, че частичното блокиране на работата на правителството е навредило на неговата партия.

МакКейн смята, че второ подобно блокиране няма да има. „Тези, които участваха в него, бяха пратени за зелен хайвер, това е просто факт“, категоричен бе той. „То нанесе удар по живота на милиони хора и на хиляди в моя щат ... Имам морален дълг към тях да се опитам да предотвратя това да се случи отново“, изтъкна сенаторът.

Лю се е опитал да отдели проблема за повишаването на тавана на държавния дълг от останалите политически искания. „Мисля, че посланието, което трябва да изпратим, е, че в сряда вечерта бе повратната точка и че това няма да се случи отново. Че не може да се случи отново“, подчерта той.

Според него е необходимо вниманието да се насочи извън бюджетната политика, тъй като бюджетният дефицит като съотношение към БВП е значително понижен. „Бюджетната политика е много важна. Но е нужно да направим много повече за развитието и растежа на икономиката“, настоя Лю. „Имаме нужда от някаква инфраструктура. Трябва да бъде гласуван земеделският закон. А законът за имигрантите е от огромно значение за икономиката“, твърди той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:07 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още