IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Джак Лю призова САЩ да избегнат съкращаването на разходите

Ако това не се случи, прекалено много работни места и компании ще бъдат изложени на риск, предупреди кандидатът за американски министър на финансите

19:27 | 13.02.13 г. 4
Джак Лю призова САЩ да избегнат съкращаването на разходите

Номинираният за следващ министър на финансите на САЩ Джак Лю призова политиците в страната да не допуснат автоматичното съкращаване на разходите да влезе в действие в края на месеца, съобщи ВВС.

Досегашният ръководител на персонала на Белия дом заяви пред американския Сенат, че съкращенията на стойност 85 млрд долара представляват „рани, които доброволно нанасяме на възстановяването“.

Ако бъде одобрен на поста, 57-годишният Лю ще замени Тимъти Гайтнър.

Автоматичното съкращаване на разходите първоначално трябваше да влезе в сила от 1 януари, но в последния момент Конгресът на САЩ постигна споразумение за отлагането му с 2 месеца. Съкращенията ще изтеглят от американската икономика 85 млрд. долара в рамките на една година, а до 2022 г. се предвижда да достигнат 1,2 трлн. долара.

Според кандидата за министерския пост те „излагат на риск прекалено много работни места и компании“. Крайният срок за постигане на споразумение за евентуалното им ново отлагане е 1 март.

Лю може да поеме поста на фона на напрегнатите преговори между Белия дом и мнозинството на Републиканската партия в Конгреса по отношение на тавана на дълга на САЩ, който трябва да бъде увеличен за пореден път. Републиканците не желаят той да бъде повишен без съкращаването на федералните разходи и ако това положение се запази до средата на май, САЩ рискуват да изпаднат в неплатежоспособност по задълженията си.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:22 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 1
Internet
преди 11 години
Най-добре е да съкратят приходите и да увеличат разходите.....Да живее монетарната наркомания, да живее печатарката - високи цени на акциите и на недвижимите имоти поне докато 1 евро не стане 1000 долара
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 1
forum_rookie
преди 11 години
Леко е нагъл новият фин. министър на САЩ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още