IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Джак Уелч: Данните за безработицата предполагат невъзможен ръст от 5%

Политиците стоят зад спада в нивото на безработицата, убеден е бившият главен изпълнителен директор на General Electric

16:17 | 06.10.12 г. 8
<p>
	Джак Уелч. <em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Джак Уелч. Снимка: Архив Ройтерс

При положение, че безработицата в САЩ се е понижила до 4-годишно дъно, ще трябва да признаете, че последните данни за работните места изглеждат твърде добре. Според бившия председател на борда на директорите и главен изпълнителен директор на General Electric Джак Уелч обаче те са прекалено хубави, за да са верни, пише CNBC.

Уелч е познат като прям човек, който казва точно това, което мисли, а той смята, че политиците стоят зад спада в нивото на безработицата, не подобряваща се икономика.

Освен това той не си мълчи. Бившият мениджър в General Electric най-напред изрази скептицизма си за данните за пазара на труда в яростен туит.

„Невероятни данни за пазара на труда ... Тези приятели от Чикаго ще направят всичко ... Не могат да бъдат обсъждани толкова променливи числа“, написа той.

Туитът обаче запали огромна дискусия. Пред CNBC Уелч обясни скептицизма си с личните проучвания, които е направил, с данните от 14 компании. „Направих преглед на 14 фирми в продължение на седмица и нито една от тях не показва по-силен ръст през третото тримесечие спрямо второто“, изтъкна той.

Заключението му е: „Невъзможно е да се движим с темпо от 5% ръст, което е съвместимо с тези числа“.

Бившият мениджър в General Electric обясни и защо е дал такава гласност на съмненията си. „Президентът си прави реклама с това ниво на безработица от 7,8% - изборите са прекалено важни, за да остави едни числа да ги решат“, категоричен бе той, визирайки американския президент Барак Обама.

Ако задълбаете в доклада за пазара на труда, ще откриете доста данни, които насочват към твърде негативно развитие, но те са просто затрупани от спада в безработицата, твърди Уелч.

От администрацията на Обама отхвърлиха обвинението, че са манипулирали данните. Американският министър на труда Хилда Соулис заяви, че всяка конспиративна теория за последните данни за работните места е „нелепа“. „Обидена съм от това, което чух, защото ние имаме много професионална организация за граждански услуги. Там работят едни от най-добре обучените и умели личности“, каза Соулис.

Според известния икономист Лорънс Кудлоу, който не е сред защитниците на администрацията на Обама, Уелч греши. „Работих в Белия дом при президента Рейгън и няма начин тези числа да бъдат манипулирани. Може моделът да е дефектен, но няма начин някой да ги изопачи“, каза Кудлоу.

„Може би рязкото подобрение в нивото на безработица месец преди изборите е абсолютно съвпадение“, отвърна Уелч. Но „това са може би най-важните избори в моя живот и аз не бих искал те да бъдат решени от едно число“, добави той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:26 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

7
rate up comment 0 rate down comment 0
lozkhris
преди 11 години
Виж,брат.Уикендите,почивките,колите и благополучието на американците всички го разбрахме откъде идва-не защото са работливи като пчелички,а защото са затънали в дългове.16 трилиона за 10 години/Клинтън остави хазната на излишък/са световно постижение!!Може да не живея в САЩ,но работя с американци от 15 години и твърдя,че това са най-безхаберните,неуки,нагли и арогантни хора.Всичко,което се случва е заради тях,алчността на евреите, корпорациите и банкерите.Не ми говори за Ромни - той няма да е нищо по-различно от чернилката.И двамата са изгодни на ***,така че все тая.Вие си им ръкопляскайте,щом вярвате в себе си.Не може за 1 месец безработицата да падне с 0.5%.За да се случи това трябва 80% от изнесените в Китай фабрики да заработят отново в САЩ,или всички да са си намерили работа на Уол Стрийт,Холивуд или JP Morgan Chase - whichever comes firstТака че сори,но това си е лъжа, при това плитка и ***
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 4 rate down comment 0
Mesoiadess
преди 11 години
Няма какво да се издребнява , намаляването на безработицата като самоцел е вредно и опасно и скоро ще даде резултати.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 11 rate down comment 1
Danny666
преди 11 години
Vesko94 абе бая хлеб има да изедеш преди да даваш съвети по форумите !Я попитай този под номер 2 дето е ЖИВЕЛ ДЪЛГО ВРЕМЕ В САЩ за ГЕТАТА да ти обясни как си ходят ВСЕКИ УЙКЕНД на почивка ... ха ха ха ....За ПАРКОВЕТЕ С ФУРГОНИ да отварям ли дума ? Щото то и в ЦИГАНСКААТ МАХАЛА - Факултето е по убаво !!! Веско бегай да ти дадат КРЕИТ да се запише в некой комюнити коледж та барем малко да попиеш от " качествено образование " ха ха ха ЕГАТИ СЛАДУРИТЕ СА СЕ НАРЕДИЛИ ДА ПИШАТ ТУКА ! Мили има доста хора освен вас, дето живеят или са били в Щатите и ЗНАЯТ реалността там ! Не се излагайте да пишете глупости тука.А за конкретните числа, ами УЛЯ СЕ ЧЕРНЙОТО ! Това е. Като всеки демократ яко ЛЪЖЕ и МАЖЕ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 7 rate down comment 1
dean.jordanov
преди 11 години
Практиката у нас е всичко да се плюе и унищожава. За 23 години постигнахме страхотни резултати е в двете. Относно политическото положение на държавата ни на световната сцена - ние сме по-зле от Сирия, Египет,Либия (там поне хората се вдигат защото не могат да търпят). А за това кой-какво е постигнал. Ами сами сме се докарали до тук - дребен тарикатлък и далаверки и НИКАКВА идея за бъдещето.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 7
Vesko94
преди 11 години
Извинявай, нищо лично, но това дали сме умни или не го показва реалността в страната днес. Докато тъпите американци си ходят всеки уикенд на почивка, купуват си оригинални стоки, живеят в хубави къщи и карат хубави коли, то ние "умните" търпим диктаторския режим на Борисов, мизерстваме, нямаме достъп до качествено образование, здравеопазване и....да изброявам ли още.... Колкото до нивото на безработица- наистина има нещо съмнително, Америка обаче е доказвала многократно, че е правова държава и си мисля, че истината ще излезе наяве. Виж какъв дебат се вихри в медиите, такава ли е практиката у нас?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 9
lyusien
преди 11 години
До 1 Виж пич такива като тебе и автора на статията не вярват на нищо - на българската статистика на американската статистика на патагонската статистика Но докато за автора на статията е разбираемо -тои е привърженик на Мит Ромни - Иска ниски данъци за богатите за тебе е необяснимо Живях дълго време в САЩ и там никоя официална институция не обвини правителствата независимо на кого са на републиканци или демократи във фалшифициране на статистически данни Но вие с автора сте Тома неверни Жалко Понякога си мисля че такива като тебе не вярват дори на себе си
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 13 rate down comment 4
lozkhris
преди 11 години
Хахаха.."абсолютно съвпадение"... Може би в Америка си мислят, че по света са толкова ***, колкото 90% от целокупния американски народ.Извинявайте, приятели, ама лъжете като дърти *** и, което е по-лошо, вярвате си, че ви вярват !!Няма начин безработицата да е спаднала толкова много, толкова бързо, без при това да е докарала над 12% ръст на продажбите - просто защото американец с малко допълнителни пари е като фолк-певица в мол след работна нощ с богат, грозен и тлъст български бизнесмен!!Ние не сме *** като американците и никой, ама никой не вярва и дума от това, което излиза от Администрацията. Ами че само преди 10 дена любимецът на народа Бернанеке заля сълзи за мудната американска икономика и завъртя печатницата. Как па изведнъж безработицата падна с цели 0.4% след като за 4 години спадна с 1.5%?! А може ли мъдро да заключим тогава, че инфлацията е далеч над 7-8%?..Може и още как.Но победителите не ги съдят...или поне така си мислят..:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още