IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Джанет Йелън изрази загриженост за увеличаващото се неравенство в САЩ

Все по-трудно е да се образоваш и да управляваш собствен бизнес, коментира председателят на Федералния резерв на САЩ

18:31 | 17.10.14 г.
Автор - снимка
Създател
Джанет Йелън изрази загриженост за увеличаващото се неравенство в САЩ

Председателят на Федералния резерв на САЩ Джанет Йелън е много загрижена за размера и продължаващото нарастване на неравенството в САЩ, предава MarketWatch.

„Не е тайна, че увеличаващото се неравенство през последните няколко десетилетия може да бъде обобщено като значително нарастване на доходите и богатството на най-горния слой от обществото и застой при стандарта на живот за по-голямата част от домакинствата“, коментира тя по време на конференция, посветена на неравенството, и организирана от поделението на Фед в Бостън.

„Мисля, че е редно да се запитаме дали тази тенденция е съвместима с ценностите, вкоренени в историята на нашата нация. Сред тях е високата оценка, която американците традиционно дават на равните възможности", добавя тя.

Йелън казва още, че до известна степен неравенството в доходите и богатството допринася за икономическия растеж, защото усърдната работа и поемането на висок риск се възнаграждават. Но опасенията й са, че „неравенство в постигнатите резултати може да изостри неравенство на възможностите, като по този начин се задълбочи тенденцията за увеличаване на неравенството“.

Неравенството в доходите, измерено чрез коефициента на Джини, расте с 4,9% от 1993 г., откакто има данни, сочат данните на Бюрото за преброяване на населението на САЩ.

В своята реч Йелън не се опитва да отговори на трудния, както го нарича, въпрос за това „как най-добре, най-честно и справедливо да насърчим равните възможности“.

Вместо това тя поставя „фактическите основи“ за бъдеща дискусия, използвайки данните от последното проучване на Фед за потребителските доходи, богатство и задължения, проведено сред 6 000 домакинства през 2013 г.

Двете основи за получаването на по-високи доходи – постъпването в колеж и притежанието на собствен бизнес – сега са разклатени, коментира тя. Високите разходи за обучение в колеж затрудняват дипломирането на младите хора. Днес е и по-трудно да започнеш бизнес, добавя тя.

Йелън отбелязва и че икономическата мобилност в САЩ е по-ниска в сравнение с повечето развити икономики.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:03 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още