IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Джанет Йелън: Пазарите не очакват инфлацията да нарасне над целта на Фед

Според финансовия министър на САЩ причината са знаците за силното възстановяване

12:18 | 06.03.21 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Ken Cedeno/Sipa/Bloomberg</em></p>

Снимка: Ken Cedeno/Sipa/Bloomberg

Финансовият министър на САЩ Джанет Йелън не отдаде голямо значение на притесненията, че скорошния ръст в доходността по американските държавни ценни книжа може да показва очакванията за значително ускорение на инфлацията.

„Не смятам, че пазарите очакват инфлацията да нарасне над“ целта от 2% на Федералния резерв, каза Йелън в петък в интервю за PBS NewsHour. „Дългосрочните лихвени проценти нараснаха до известна степен – но най-вече, така смятам, тъй като пазарните участници виждат силно възстановяване“, каза тя.

Доходността по 10-годишните американски държавни ценни книжа се стабилизира в петък, след като достигна по-рано през сесията най-високото си ниво от година на фона на по-добрите от очакваното данни за работните места в САЩ. Според тях безработицата в страната е намаляла до 6,2%.

„Въпреки че 379 хил. работни места звучат много, с този темп ще ни отнемат над две години да достигнем пълна заетост“, каза тя. „Реалното“ равнище на безработицата, след като се вземат предвид 4 млн. души, които излязоха от работната сила, след като загубиха работата си, е по-скоро 10%, допълни тя.

Йелън отново даде знак, че не е съгласна с твърдението, че новия пакет от стимули на президента Джо Байдън е твърде голям, като се имат предвид знаците за икономическо възстановяване.

„Смятам, че трябва да искаме бързо възстановяване“, каза тя. „Имаме голям брой служители, които са дългосрочно безработни, и трябва да сме сигурни, че те не са белязани до такава степен, че тази пандемия да е оказала влияние върху живота им“, каза Йелън.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:03 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още