Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

САЩ

Джером Пауъл: Фед ще повиши отново лихвите при траен ръст на инфлацията

Нежеланието на централната банка да вдигне лихвените проценти не е стриктно правило, поясни той

Джером Пауъл: Фед ще повиши отново лихвите при траен ръст на инфлацията

Снимка: Ройтерс

Гуверньорът на Федералния резерв Джером Пауъл заяви, че предпочита да позволи на инфлацията да нарасне и да се задържи над целта на централната банка, преди да обмисли повишаване на лихвите в бъдеще, предава CNBC.

„За да повишим лихвите, предпочитам да видя инфлация, която е трайна и значителна“, заяви Пауъл по време на пресконференция във Вашингтон. „Значителен ръст на инфлацията, който също така е траен, преди повишаване на лихвите в отговор на притесненията за инфлацията: Това е моята гледна точка“, допълни гуверньорът на Фед.

Той обаче предупреди, че нежеланието на централната банка да повиши отново лихвите не е стриктно, записано в закон правило.

Още по темата
"Вярваме, че монетарната ни политика е в добра позиция да служи на американския народ, подкрепяйки по-нататъшен икономически растеж, силен пазар на труда и инфлация близо до целта ни от 2 процента", добави гуверньорът на Фед.

Пауъл направи изявлението само няколко минути след като Федералната комисия по отворените пазари реши да запази лихвите непроменени в последното си решение за политиката през 2019 г. Той съобщи в резюмето на икономическите си прогнози, че през 2020 г. Фед предвижда ръст на БВП с 2%, безработица от 3,5% и основна инфлация от 1,9%.

Отделен доклад за инфлацията на министерството на труда от днес показа, че цените на потребителските стоки са нараснали малко повече от очакваното през ноември, след като повишаването на разходите за гориво и жилища е тласнало нагоре общите разходи на американците. Индексът на потребителските цени в САЩ се е повишил с 0,3% през ноември спрямо предходния месец.

Федералният резерв увеличи четири пъти лихвените проценти през 2018 г., тъй като ръководителите се притесняваха, че комбинацията от стимулираща фискална политика във формата на понижаване на данъците и затегнатия пазар на труда може да тласне инфлацията над целта от 2%.

По-късно централната банка промени курса си и понижи лихвите три пъти между юли и октомври на фона на опасенията, че забавянето на световната икономика може да засегне и САЩ и на по-ниската от очакванията инфлация.

По статията работи: Божидарка Чобалигова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от САЩ
Berkshire Hathaway влиза в глобалната вихрушка на продажба на корпоративен дълг