IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Джон Кери: Това е десетилетието за действие срещу климатичните промени

САЩ и ЕС обръщат нова страница в отношенията си, свързани с климата, след мандата на Тръмп

22:41 | 09.03.21 г. 3
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Anna Moneymaker/Bloomberg</em></p>

Снимка: Anna Moneymaker/Bloomberg

Тазгодишната среща на върха на Организацията на обединените нации (ООН) в Глазгоу, Шотландия, трябва да даде началото на десетилетие на действия за справяне с екологичната криза. Това заяви американският пратеник, натоварен с преговорите за климатичните промени, Джон Кери по време на посещение в централата на Европейския съюз в Брюксел, предава Ройтерс.

След четири нестабилни години по време на управлението на предишния президент на САЩ Доналд Тръмп, посещението на Кери бележи нова страница в трансатлантическите отношения. Кери и еврокомисарят по въпросите на климата Франс Тимерманс се надяват, че това може да преоформи глобалните усилия за справяне с промените в климата.

„Това е моментът. Глазгоу е последната, най-добра възможност, която имаме, и е най-голямата надежда, че светът ще се обедини и ще надградим Париж“, коментира Кери, визирайки Парижкото споразумение относно изменението на климата от 2015 г.

„Учените ни казват, че това десетилетие, от 2020 и 2030 г., трябва да е десетилетието на действието“, коментира бившият държавен секретар на САЩ.

Близо 200 държави се ангажираха с Парижкото споразумение, за да спрат повишаването на глобалните температурни нива.

Днес Кери и Тимерманс обсъдиха как САЩ и ЕС – вторият и третият по големина емитенти на парникови газове в света, могат да убедят другите големи замърсители да дадат по-големи обещания за намаляване на емисиите си навреме за срещата на върха на ООН през ноември.

Миналата седмица Китай обяви петгодишен план, който според анализаторите ще доведе до увеличение на емисиите. Индия, Япония, Русия и Бразилия са под натиск да се ангажират с по-бързо намаляване на емисиите.

В съвместно изявление от днес Съединените щати и Европейският съюз се ангажираха да подновят своя съюз за борба с изменението на климата и да си сътрудничат с глобални партньори „за укрепване на техните климатични амбиции“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:22 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 0
ing5rov
преди 3 години
лапников ... ти и гевендиева сте тъпии *** и увеличавате броя на хората с мислене , различно от политкоректното .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 4
Dr. Vatnikov
преди 3 години
Пудел, леко с глупостите и общите приказки.Когато човечеството спря да ползва фреон, заради озоновите дупки и променящия се климат, вече озоновите дупки са затворени.Стадото си точно ти и такива, като тебе, хем нищо не знаят, но отворили усти да обясняват!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 3
julian12
преди 3 години
Никой не е в състояние да промени развитието/промяната на климата. Това е поредната тъпотия измислена за подтискане на стадото.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още