IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Джон Уилямс: Очаквам три повишения на лихвите в САЩ тази година

Според председателя на Фед за Сан Франциско броят им може да достигне 4, ако икономиката получи неочакван тласък

12:08 | 01.06.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Председателят на Федералния резерв за Сан Франциско Джон Уилямс заяви в четвъртък, че в своя основен сценарий вижда общо три повишения на лихвените проценти тази година. Според него четири увеличения също са подходяща стъпка, стига икономиката на САЩ да получи неочакван тласък, съобщава Ройтерс.

„Има потенциал за възходящи явления в икономиката. Една голяма въпросителна е дали има големи фискални стимули или други промени в перспективите, заради които икономиката ще се справи по-добре от очакваното“, каза Уилямс в кулоарите на форум, воден от Корейската централна банка в Сеул.

Уилямс, който няма право на глас в комисията за определяне на политиката във Фед тази година, заяви, че краят на затягането на паричната политика вероятно е малко под 3%. Той подчерта, че Фед ще наложи увеличенията на лихвените проценти по предсказуем и прозрачен начин, за да сведе до минимум отрицателните последици върху развиващите се икономики.

„В крайна сметка ние се движим постепенно и до сравнително ниско ниво – 3 процента или по-малко“, заяви той.

През март Фед повиши лихвените проценти с четвърт пункт – третото затягане от финансовата криза и рецесията от 2007-2009 г. Прогнозите на централните банкери предполагат, че са планирани още две повишения до края на годината, а пазарът на фючърси залага около 90% шанс по-късно този месец лихвите да бъдат увеличени с още 25 базисни пункта до диапазона от 1% до 1,25%.

Уилямс каза, че не очаква някакви промени във фискалните политики тази година да се отразят значително върху икономиката на САЩ през 2017 г., добавяйки, че ефектите на подобни промени в политиката вероятно ще повлияят на растежа едва през 2018 и 2019 г.

Той потвърди позицията си, че американската икономика се справя „много добре“, но каза, че инфлацията, която в момента е под целта на Фед от 2%, е предизвикателство за паричната политика.

Цените без тези на храните и енергията - предпочитаният от Фед показател, са се повишили само с 1,5% на годишна база през април - най-слабият им резултат от края на 2015 г.

В същото време обаче централните банкери казват, че остават уверени, че ниската безработица ще помогне да се ускори инфлацията към целта на централната банка през следващите години.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:40 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още