IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Днес се навършват десет години от фалита на Lehman Brothers

„Черният понеделник“, в който беше обявен фалитът, ще се запомни с масовите разпродажби на активи на всички водещи пазари и срива на борсовите индекси

11:13 | 15.09.18 г. 8
<p>
	<i>Снимка: Ройтерс</i></p>

Снимка: Ройтерс

Днес се навършват 10 години от краха на четвъртата по големина инвестиционна банка в САЩ Lehman Brothers, давайки началото на финансовата криза, която скова пазарите в продължение на няколко години.

„Черният понеделник“, в който беше обявен фалитът, ще се запомни с масовите разпродажби на активи на всички водещи пазари и срива на борсовите индекси. Въпреки че признаците за предстоящия финансов колапс са видни на анализаторите още от преди това, последиците са неочаквано тежки, както за САЩ, така и за останалия свят.

Финансовата криза се превръща в икономическа и светът изпада в рецесия. В Европа тази рецесия идва с фалита на редица банки в няколко държави. 

Няколко години по-късно, когато икономическите показатели отново са положителни, се предприемат редица реформи, които целят да се осигури по-добра защита от нов финансов крах.

Мнозина анализатори обаче са категорични, че това не е достатъчно.

Джоузеф Гагнър, финансов анализатор от Института за международна икономическа политика „Питърсън“, заяви, че вече има признаци за нова финансова криза, като по думите му тя няма да дойде през следващите няколко години.

„Аз наистина не мога да си представя криза в САЩ през тази или през следващата година. Може би след пет или десет години. Все пак ние научаваме уроците си, но може би забравихме вече част от тях“, коментира той в ефира на БНР.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:30 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

8
rate up comment 0 rate down comment 0
radina656
преди 5 години
Страшно съм блаогдарна на Алтернатива Файненшъл, защото ми осигуряват много добра възвръщаемост.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 13 rate down comment 1
Sakamano
преди 5 години
Фалитът на една банка - дори и от подобен мащаб - никога не би могъл да предизвика такъв срив, освен ако пазарите не са узрели за него. Lehman Brothers не са предизвикали кризата, те просто станаха първата жертва.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 3 rate down comment 0
Frosty
преди 5 години
Абе тия как може да се кръстят льохманбрадърs?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 16 rate down comment 1
mrynmryn
преди 5 години
Абе вие сериозно ли сте цензурирали bank (на кирилица) ?! Дeбилнo плeмe сте...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 10 rate down comment 1
Анонимен
преди 5 години
Буквално всяко онлайн издание, е копирало тая статия... Явно няма новини днес.Ако говориш за дойче банк, те винаги са в дъното на нещата. Честно казано, не знам как ги има още.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 7
Иван Митев
преди 5 години
Реалният парадокс е: Централната банка осъществява грешката да работи без защита срещу щети, ала обществеността търси от правителството отговорност за лошите последици.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 12 rate down comment 1
bertram
преди 5 години
Ако днес се замислим коя голяма системно значима банка може да направи мазало по пазара както направи Лимън - изплува едно гръмко немско име... според мен всичко се крепи на пирамида от карти с явната подкрепа на ЦБ и правителствата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 7
Иван Митев
преди 5 години
10 години не бяха достатъчни обществеността да осъзнае истината, че работата на Централната банка без защита срещу щети е същественият причинител за щетите при ситуацията с Lehman Brothers.Спасението от щети при банкови кризи е възможно само при Централна банка със защита срещу щети.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още