IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Добри новини на облигационните пазари тласкат Dow Jones с над 170 пункта нагоре*

Силните данни за икономиката на Китай също успокоиха Wall Street

18:06 | 08.08.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Основните американски индекси започват сесията в четвъртък с ръст на фона на повишаването на доходността по държавните ценни книжа на САЩ и Германия и по-добрите от очакванията данни за търговията на Китай, предава CNBC.

Индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average прибавя 178,05 пункта към стойността си и достига равнище от 26 185,12 пункта. Широкият измерител S&P 500 напредва с 1,11% до ниво от 2915,55 пункта, а технологичният показател Nasdaq Composite отбелязва ръст от 1,40% до ниво от 7973,01 пункта.

Доходността по 10-годишните американски държавни ценни книжа се повишава до 1,762%, а тази по 30-годишните облигации достига 2,288%. В Германия доходността по 10-годишните германски държавни облигации, т. нар. бундове, достигна -0,5%, след като се понижи до рекордно ниското равнище от -0,6% в предходната сесия.

Скокът на доходността от държавни ценни книжа съвпадна със съобщението на Ройтерс, че Германия смята да емитира нов дълг, за да финансира пакет от мерки за опазване на климата. Агенцията се позова на високопоставен представител на германското правителство.

Вчера доходността по държавни облигации намаля в цял свят, тъй като инвеститорите се насочиха към по-безопасни активи заради притесненията за световната икономика.

Няколко понижавания на лихвените проценти от централни банки в цял свят засилиха опасенията за растежа на световната икономика. Нова Зеландия, Индия и Тайланд понижиха лихвените си проценти, като се позоваха на притеснения от забавяне на растежа.

Силните данни за икономиката на Китай помогнаха за успокояването на Wall Street. Азиатската страна съобщи, че износът й е нараснал с 3,3% на годишна основа през юли, докато анкетирани от Ройтерс икономисти очакваха спад с 2%.

Инвеститорите продължават да наблюдават движението на курса на юана. Китайската народна банка определи официалния референтен курс за китайската валута от 7,0039 юана за долар в четвъртък, което е най-ниското му ниво от 21 април 2008 г.

Книжата на Caterpillar поевтиняват с над 1%, след като анализатор от Goldman Sachs понижи рейтинга им от „купувай“ на „неутрален“. Той заяви, че затрудненията от пазара на строителна техника в Китай и Северна Америка не му позволяват да запази рейтинга „купувай“ за книжата на производителя.

На валутните пазари доларовият индекс, който измерва силата на щатските пари спрямо кошница от шест основни валути, отбелязва минимален ръст от 0,08% и достига ниво от 97,62 пункта. Еврото поскъпва минимално с 0,01% до ниво от 1,12 долара. Паундът поевтинява с 0,16% до 1,2121 долара. Спрямо йената щатската валута поевтинява с 0,15% до 106,10 йени за долар.

На стоковите пазари цената на петрола се повишава благодарение на очакванията, че намаляващите цени може да доведат до свиване на добива в съчетание със стабилизиране на юана след седмица на сътресения, предизвикани от ескалацията на търговското напрежение между САЩ и Китай.

Фючърсите върху международния бенчмарк Брент, добиван в Северно море, поскъпват с 1,34 долара до 57,57 долара за барел. Контрактите върху американския лек суров петрол WTI прибавят 1,49 долара към стойността си до 52,58 долара за барел.

Американските фючърси върху златото поевтиняват с 0,7% до 1509,30 долара за тройунция.

*Информацията е актуална към 17,50 ч. българско време. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:00 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още