Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

САЩ

Договореният нов дългов таван от Вашингтон оцвети в зелено щатските индекси

Оптимизмът сред инвеститорите беше подкрепен и от новите данни за безработицата в САЩ

Договореният нов дългов таван от Вашингтон оцвети в зелено щатските индекси

Снимка: Bloomberg L.P.

Щатските борсови индекси приключиха сесията с повишения, след като Сенатът се договори за увеличаване на дълговия таван с 480 млрд. долара и потуши временно опасенията сред инвеститорите, съобщава CNBC.

Бенчмаркът на сините чипове Dow Jones Industrial Average напредна с 337,16 пункта, или 0,98%, до ниво от 34 754,15 пункта.

Широкият измерител S&P 500 отчете ръст от 0,83 на сто до 4399,83 пункта.

Технологичният показател Nasdaq Composite записа повишение от 1,05% до 14 654,02 пункта.

Акциите на Facebook поевтиняха с 0,9 на сто, след като стана ясно, че социалната мрежа е забавила пускането на нови продукти през последните дни предвид статиите и изслушванията пред властите в САЩ, свързани с множество вътрешни документи, показващи вредите от платформите на компанията. Директори на социалната мрежа също така са спрели част от работата по нови и вече съществуващи продукти, а над дузина служители са ангажирани със създаването на „репутационни прегледи“, за да проучат за какво Facebook може да бъде критикуван и да се гарантира, че продуктите не оказват неблагоприятно въздействие върху деца, твърдят източници пред Wall Street Journal.

Книжата на Microsoft, Apple и Alphabet поскъпнаха съответно с 0,8%, 1,2 на сто и 1,4%. Цената на акциите на Amazon нарасна с 1,5 на сто.

При автомобилите, акциите на Tesla, General Motors и Ford поскъпнаха съответно с 1,44%, 4,74 на сто и 5,53%.

Книжата на Nike прибавиха 2,29% към стойността си.

Американските сенатори договориха повишение на тавана на държавния дълг с 480 млрд. долара до началото на декември, което премахва временно риска от неизпълнение на федералния дълг, което би имало катастрофални последици. Лидерът на мнозинството в Сената, Чък Шумер, демократ, заяви в четвъртък, че депутатите са постигнали съгласие за увеличение на тавана на дълга до началото на декември.

Дългът на САЩ в момента възлиза на около 28 трилиона долара.

Инвеститорите обърнаха внимание и на новите данни за безработицата в САЩ. Молбите за помощи при безработица са намалели миналата седмица до най-ниския си брой от месец насам, което показва продължаващото подобряване на пазара на труда.

Броят на подадените за пръв път заявления за помощи при безработица е стигнал 326 хиляди през седмицата до 2 октомври – спад с 38 хиляди спрямо предишната седмица, съобщи министерството на труда в четвъртък. Средната оценка сред икономисти в проучване на Bloomberg бе за спад до 348 хиляди.

На облигационните пазари доходността по 10-годишните и 30-годишните американски държавни ценни книжа нарасна съответно до 1,569% и 2,124 на сто.

Доларовият индекс отчете спад от 0,07% до 94,2 пункта.

На петролните пазари цената на Брент нарасна с 1,68% до 82,43 долара за барел, докато тази на американския лек суров петрол WTI се повиши с 1,8% до 78,82 долара за барел.

Златото поевтиня с 0,2% до 1759,2 долара за тройунция.

По статията работи: Аспарух Илиев

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от САЩ
Goldman Sachs занижи прогнозата си за икономиката на САЩ заради омикрон варианта