IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Доналд Тръмп предлага историческо орязване на бюджета

Въпреки това има увеличение на разходите в отбранителния сектор

17:08 | 16.03.17 г. 18
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Президентът на САЩ Доналд Тръмп представи проектобюджет на стойност 1,1 трлн. долара, който предлага увеличение с 54 млрд. долара на разходите за отбрана и съкращения на разходите в Държавния департамент, Министерството на благоустройството и градското развитие, Агенцията за защита на околната среда и съкращаване на цели други федерални програми, предава AFP. 

“Това ще бъде бюджет, който поставя Америка на първо място и определя като "приоритет номер едно" сигурността на гражданите ни, защото без сигурност, не може да има просперитет", заяви Тръмп, цитиран от агенцията.

Мик Мълвани, директор на Службата за управление и бюджет, описа предложението на среща с репортери в сряда като „бюджет на твърдата сила", което означава, че администрацията на Тръмп ще даде приоритет на разходите за отбрана пред тези за дипломацията и външната помощ.

Средствата за Министерството на отбраната се увеличават с 10 процента спрямо разходите за 2017 г. до 639 млрд. долара. Базисният бюджет е определен на 574 млрд. долара и още 65 млрд. долара за текущи военни операции в чужбина.

Повишаването на бюджета за отбрана е най-голямото от мандата на президента Роналд Рейгън през 80-те години на миналия век.

Министерството на вътрешната сигурност ще получи с 6,8 процента повече средства - 44,1 млрд. долара, включително незабавно 1,5 млрд. долара, за строителство на стена по границата с Мексико през текущата година. През следващата година за тази цел ще бъдат отделени 2,6 млрд. долара, за 2017 и 2018 г. общата сума трябва да е 4,3 млрд. долара, въпреки че според Тръмп сметката за стената трябва да бъде платена от мексиканските власти. 

Средствата за защита на околната среда са свити с 31 процента, на ръководеното от Рекс Тилърсън Министерство на външните работи - с 28 процента, а на Министерството на жилищното строителство и градоустройството - с 13,2 процента.

Над 3000 служители на Агенцията за защита на околната среда ще загубят работата си, а редица програми за борба с климатичните промени ще бъдат ликвидирани.

Финансирането на Корпорацията за обществено радио- и телевизионно излъчване (Corporation for Public Broadcasting), която подпомага финансирането на държавните радио и телевизия, е сведено до нула, както и парите на Института за музейни и библиотечни услуги, на Националната фондация за изкуства, за правна помощ за бедните, за помощ за отопление за хората с ниски доходи и други.

Предложението предвижда и намаляване с 650 млн. долара на средствата за международни организации като Световната банка. Следващата фискална година в САЩ започва на 1 октомври и ще продължи до 30 септември 2018 година.

Според американското законодателство президентът няма възможност да внася законопроекти. Затова схващанията му за бюджета се разбират като предварителни и проучвателни предложения. Тръмп има нужда от сериозна подкрепа в Конгреса, за да прокара идеите си. Специалисти са на мнение, че в края на един сложен и продължителен парламентарен процес ще бъдат представени съвсем различни числа, макар че републиканците разполагат с мнозинство както в Конгреса, така и в Сената.  Бюджетните планове на президента излагат приоритетите на администрацията, но трябва да бъдат одобрени от Конгреса и винаги търпят промяна в процеса, отбелязва и CNN.

Розалинд Чин от Bloomberg News коментира предложенията за американския бюджет през 2018 г. Как ще се отрази това на щатския бюджетен дефицит и как се изместват приоритетите на американското правителство – вижте във видеото!

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:12 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

11
rate up comment 2 rate down comment 0
scott
преди 7 години
аз точно таво обяснявам.чрез лъжи могат да накарат кое да е правителство да им отпусне средства - безконтролно. мнооого страх, малко статистика и гуш: милиони за харчлък. примери мнооого. "зелена енергиа", "спиране на тецовете", правителствата си мислат, че дават нищо за нещо, а в същност дават нещо във вид на пари за нищо във вид на резултати и истинно представяни на картината. ИЗКРИВЕНА Е ОТ ИНТЕРЕСА.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 2 rate down comment 0
julian12
преди 7 години
Отпускането на средства е решение на правителството, следователно е контролирано. Правителството решава кой, къде, колко. Освен това недей да бъркаш медицинксите с природните щото интереса там е коренно различен.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 2 rate down comment 0
scott
преди 7 години
че дори нема да си мръднат пръста във верната посокес.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 2 rate down comment 0
scott
преди 7 години
кое? Немало как, а?Кратка схема на безконтролното цоцане: правиш доклади, че затоплянето ше повиши нивото с 5 санта до 10 години. Отиваш с него у комисиес и сената ти отпуска нови 200 милки за "изследвания" У комисиес постъпва доклад, че температурите могат да спаднат и да има обратимос на затоплянето, ако престанат да се развъждат ***, които пърдът и отделят метан. тихомълком това се неглижира, врекаме по медиите, че требват нови 300 милки за избегване на катастрофата. накрая неколко "учени" имат нови 500 милки за харчлък. получени с измама и страхуване. медицинес е същата работа. обещава безсмъртие на богатитес и те наливат трилиони в ненужни и извратени медицински процедурес....та, казвам ви. природата си контраатакува и ЕДНИСТВЕНИА начин е да се убиат 5-6 милиарда човуци у война. образнос: се ено некоя бълха те дразни и пие кръвта. край на умерениа тон, ответни мерки до пълно унищожение.ей тва ше направи природес - скоро. за съжеление учените и уекарите са толкоз безполезни,
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 2 rate down comment 0
julian12
преди 7 години
Учените си имат бюджет и никой не им дава да цоца безконтролно. Позаинтересувай се малко. Второ, няма как да решиш един глобален проблем, без той да има икономическо отражение. А населението и войната е една друга тема на разговор.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 5 rate down comment 2
scott
преди 7 години
Разбира се, че е видимо. Обаче, учените го използват да плашат властимащите и да цицат пари от бюджета - безконтролно. Ей затва на обикновените хора им се вижда далавера от празни приказки. Плюс че скапаните учени обесневат само мерките срещу него и то - през разходите от бюджета. А БИ ТРЕБВАЛО ДА КАЖАТ: ГЛОБАЛНОТО ЗАТОПЛЯНЕ е така необходимя и неизбежен отговор на ПРИРОДАТА на човешката дейност. Не се вторачвайте във повишението на градусите и топенето на ледовете, а В КРАЯ НА УМЕРЕНИЯ КЛИМАТ. ЗЕМЯТА ЩЕ СТАНЕ СУРОВО МЯСТО ЗА ЖИВЕЕНЕ. СВИРЕПИ СУШИ, ПОСЛЕДВАНИ ОТ НАВОДНЕНИЯ НА ЕДНИ И СЪЩИ МЕСТА! Обаче, така съобщено, така обяснено, учените никога нема да получат финансиране за справяне с ефектите. щот има само един начин: драстична редукция на броя на хората ЧРЕЗ ВОЙНА. ТОЕСТ ОТ откритиата на учените ше спичелат военните. греда, трайко и снишаване....нас финансирането ни интересува.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 11 rate down comment 4
julian12
преди 7 години
Глобалното затопляне е повече от видимо. Незнам кой ти пълни черепа тъпотии че не било реалн, но седми поразгледай малко научни сайтове вкл. и НАСА.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 17 rate down comment 5
Stone_Kold
преди 7 години
И как тръмпавия ше направи саш велика?като напечата още билиони и даде още пари на армията да трепе......
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 23 rate down comment 4
Stone_Kold
преди 7 години
И кой ще убиват?други бедни щото тея с богати не воюват
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 24 rate down comment 2
Ivan.r
преди 7 години
Ако искат да не са бедни могат да се включат в армията
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още