IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Доналд Тръмп се прицелва и към редките метали и минерали, внасяни от Китай

Мярката тревожи индустрията, за която тези суровини са основни, а в САЩ добивът им е преустановен

10:38 | 31.07.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Предложението на американския президент Доналд Тръмп за мита върху редките минерали и метали, добивани в Китай, притеснява индустрията, пише Ройтерс в анализ. Мерките са на стойност 200 млрд. долара, а засегнатите елементи се използват в множество стоки - от електроника до лекарства.

В предложението на американския президент са включени над 6 хил. нови продукти, които ще бъдат облагани с 10% мита. Сред тях под някаква форма са 32 от 35-те минерала и метали, които САЩ определи през май като "критични" за икономиката и националната сигурност.

През 2017 година вносът на тези суровини от Китай е достигнал 1 млрд. долара и действително САЩ са много зависими от тези продукти.

Сред тях например е бисмутът. Този метал не се добива в САЩ от 1997 година и от Китай се внасят 77% от нуждите на страната. Бисмутът влиза в производството на лекарства, както и други стоки.

Баритът пък се използва при сондажите на петролната и газова индустрия и е друг метал, за който САЩ разчита основно на Китай - 69% от общия внос. Металът е изчерпан в САЩ.

И списъкът продължава - графит, антимон, титаний, тантал, кобалт и т.н. Всеки от тези метали е от ключово значение за производството на ключови за икономиката стоки - самолетни двигатели, газови турбини или литиево-йонни батерии.

В групата на редките минерали, към които се е прицелил Тръмп, пък попадат 17 елемента, които се използват за производството на потребителска електроника, радари, лазери и т.н. През 2017 година вносът на тази група вещества от Китай е бил на стойност 150 млн. долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:08 | 29.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още