IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Доналд Тръмп започна да премахва стъпка по стъпка Обамакеър*

Американският президент даде 60 дни на Конгреса да реши дали да върне санкциите срещу Иран, което веднага предизвика реакциите на световните лидери

20:30 | 13.10.17 г.
<p>
	Доналд Тръмп. <em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Доналд Тръмп. Снимка: Архив Ройтерс

Американският президент Доналд Тръмп започна да изпълнява своята закана да зачеркне здравната реформа на своя предшественик Барак Обама, известна като "Обамакеър", пише Ройтерс.

Днес Тръмп забрани субсидиите за застрахователните компании, които помагат на бедните американци да плащат здравните си осигуровки.

Това предизвиква опасения за истински хаос на пазара, но с този ход американският президент започва да изпълнява едно от своите предизборни обещания. Здравната реформа на Обама все още оцелява в контролирания от републиканците Конгрес.

Американската администрация няма да изплати последните субсидии за застрахователите, пише още Ройтерс.

Изчисления на Конгреса показваха, че субсидиите за застрахователните компании през 2017 година ще бъдат около 7 млрд. долара. За следващата година от хазната трябваше да излязат 10 млрд. долара.

Демократите обвиниха Тръмп, че се опитва да саботира реформата и предупредиха, че ще подадат иск срещу указа на президента.

В здравния сектор - болници, лекари и пациенти, както и здравни застрахователи, вече заявиха, че цената на мярката на Тръмп ще бъде платена от обикновения американец. Появиха се призиви Конгресът да намери начин да запази финансирането.

Американският президент направи коментар и във връзка със санкциите срещу Иран. Той обвини страната за връзки с "Ал Кайда" и Хизбола и обеща, че САЩ няма да допусне Техеран да се сдобие с ядрено оръжие. 

Тръмп не извади САЩ от споразумението, с което отпаднаха санкциите срещу Иран, но даде срок от 60 дни на Конгреса да реши дали да върне икономическите санкции срещу ислямската държава. 

Ройтерс допълва, че това може да обтегне крехките отношения между Иран и Вашингтон и постави САЩ в противоречие с останалите държави, подписали споразумението - Русия, Китай и ЕС.  САЩ не могат да отменят едностранно ядреното споразумение от 2015 г. между Иран и световните сили, каза тази вечер първият дипломат на ЕС Федерика Могерини по повод речта на Доналд Тръмп, предаде Ройтерс.

Малко по-късно и реакциите не закъсняха. "Ние не можем като международна общност да разрушим ядрено споразумение, което работи", каза Могерини, която бе председател на последните преговори с Техеран преди подписването на сделката, посочва БТА.

Пред репортери в Брюксел тя припомни, че споразумението не е двустранно и добави, че веднага след речта на Тръмп е разговаряла по телефона с американския държавен секретар Рекс Тилърсън.

В съвместно изявление ръководителите на Франция, Германия и Великобритания предупредиха да не се вземат решения, които ще навредят на ядреното споразумение с Иран. Президентът на Франция Еманюел Макрон, канцлерът на Германия Ангела Меркел и премиерът на Великобритания Тереза Мей декларираха, че разбират опасенията на Вашингтон и че са готови да работят за отстраняването на тези опасения.

Външното министерство в Москва заяви, че изявлението на Тръмп, че не може да потвърди дали Техеран спазва споразумението, няма да има пряко отражение върху неговото прилагане, но е против духа му. 

Иран ще спазва ядрената сделка със световните сили, докато тя обслужва интересите му, заяви иранският президент Хасан Рохани в отговор на днешната реч на президента Тръмп, допълват световните информационни агенции.

*Статията е допълнена с реакциите на коментарите на Тръмп за ядреното споразумение с Иран

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:43 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още