IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Dow изтри близо 100 пункта на фона на вота за Brexit и кризата с Boeing

Неочакваното забавяне на базисната инфлация в САЩ даде стимул на инвеститорите, които отново видяха надежда за запазване на нивото на основните лихви

23:26 | 12.03.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Повечето от основните индекси на Нюйоркската фондова борса завършиха днешната сесия на зелена територия, като единствено Dow отчете спад от близо 100 пункта на фона на продължаващата криза около Boeing заради катастрофата на модела 737 MAX 8 в Етиопия и отхвърленото споразумение за Brexit на британския премиер Тереза Мей от парламента, съобщава CNBC. 

Бенчмаркът на сините чипове Dow Jones Industrial Average се раздели с 96,22 пункта, или 0,38%, като приключи сесията на равнище от 25 554,66 пункта.

Широкият измерител S&P 500 отчете ръст от 0,30% до 2791,52 пункта, докато технологичният показател Nasdaq Composite се повиши с 32,97 пункта, или 0,44%, до 7591,03 пункта.

Акциите на Boeing поевтиняха с повече от 6 на сто, след като в понеделник те се разделиха с 5,4% от стойността си, регистрирайки най-голямата двудневна загуба от юни 2009 г. насам.

В неделя самолетът Boeing 737 MAX 8 катастрофира в Етиопия, отнемайки живота на 157 души.

По-рано днес Ройтерс съобщи, че Европейският съюз спира временно полетите с този модел, докато не бъде изяснена ситуацията от трагедията.

Във фокуса на инвеститорите беше и новината за неочакваното забавяне на базисната инфлация в САЩ през февруари на фона на понижението при цените на автомобилите и лекарствата, отпускани с рецепта. Това дава стимул на Федералния резерв да се придържа към своята политика на търпение по отношение на повишаването на основните лихви, посочва Bloomberg.

сащ сащ

Без храните и енергията, така нареченият основен индекс на потребителските цени се е повишил през февруари с 0,1% спрямо предходния месец и с 2,1% спрямо година по-рано. Тези данни се разминаха със средните оценки на анализаторите за запазване на темпа на ускорение на инфлацията с 0,2% на месечна и с 2,1% на годишна база.

По-рано тази вечер британският парламент отново отхвърли ревизираното споразумение за Brexit на премиера Тереза Мей, което тя успя да договори в понеделник с ЕС.

Споразумението беше отхвърлено с 391 гласа „против“ срещу 242 гласа „за“.

Според преговарящия за Brexit от ЕК Мишел Барние Великобритания няма да получи преходен период след своето излизане без сделка, която да бъде ратифицирана от британския парламент.

„Слушайки дебатите в Камарата на общините, ми се струва, че там има опасна илюзия, че Великобритания може да се възползва от преходен период при липсата на споразумение за излизане от ЕС“, коментира Барние в Twitter.

„Нека да бъда ясен, единствената законова база за преходен период е споразумение за напускане от ЕС. Ако няма споразумение за напускане, то това означава, че няма да има и преходен период“, предупреди той.

На фона на тези новини доходността на облигационните пазари по 10-годишните и 30-годишните американски държавни ценни книжа се понижи съответно до 2,60% и 2,989%.

При валутните пазари доларовият индекс, който измерва силата на американските пари спрямо кошница от шест конкурентни валути, отчете спад от 0,21% до 97,01 пункта.

От своя страна еврото поевтиня спрямо щатската валута с 0,01% до 1,1285 долара.

На фючърсовите пазари цената на международния бенчмарк Брент се покачи с 0,12 долара до 66,70 долара за барел, докато цената на американския лек суров петрол West Texas Intermediate отбеляза ръст от 0,08 долара до 56,87 долара за барел.

Златото поскъпна с 0,6% до 1299,10 долара за тройунция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:45 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още