Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

САЩ

Dow изтри близо 300 пункта въпреки данните за инфлацията

Индексите започнаха сесията на зелено, след като бяха публикувани данните за американската инфлация, но в хода на деня те се обърнаха

Dow изтри близо 300 пункта въпреки данните за инфлацията

Снимка: Michael Nagle/Bloomberg

Американските индекси завършиха сесията във вторник на червено, успявайки да изтрият по-ранните си ръстове въпреки по-добрите от очакваното данни за инфлацията през август.

Индексът на сините чипове Dow Jones се раздели с 292 пункта (0,8%) до 34 577,57 пункта. От своя страна широкият измерител S&P 500 спадна с 0,6% до 4443,05 пункта, а технологичният Nasdaq Composite с 0,5% до 15 037,76 пункта.

Индексите започнаха сесията на зелено, след като бяха публикувани данните за американската инфлация, но в хода на деня те се обърнаха.

Цените, които американските потребители плащат, са нараснали през август по-слабо от очакванията, прекъсвайки поредица от силни ръстове - показател, че част от натиска към ускоряване на инфлацията започва да отслабва, отбелязва агенцията.

Индексът на потребителските цени (Consumer Price Index, CPI) е нараснал с 0,3% спрямо юли – най-малкия ръст от седем месеца насам, сочат данни на министерството на труда. Спрямо година по-рано CPI е нараснал с 5,3%.  

Акциите, свързани с икономическото възстановяване се понижиха. Тези на Bank of America бяха едни от водещите пониженията във финансовия сектор със спад от 2,7%. А тези на General Electric поведоха индустриалния сектор с 3,9%.

Книжата на Apple поевтиняха с близо процент след дългоочакваното представяне на новата серия смартфони на компанията iPhone 13. Движението на акциите отговаря на историческия модел.

Междувременно инвеститорите се фокусираха върху някои от другите им любими технологични имена като Microsoft, чийто акции поскъпнаха с 0,9%.

Пазарът е под натиск, откакто бяха публикувани данните за работните места за август на 3 септември, неуспявайки да отговорят на очакванията.

“През следващите няколко седмици икономическите данни ще станат дори още по-важни, за да видим дали ще се потвърди слабостта, която видяхме в доклада за работните места от август, или ще започнем да предполагаме, че може би виждаме подобрение”, коментира  Лиз Ан Сондърс, главен инвестиционен стратег на Charles Schwab.

И трите основни индекса са с поне 1% надолу през септември. Септември по принцип е най-лошият месец за пазарите със среден спад от 0,56% за месеца до 1945 г., показват данни на CFRA.  

При американските държавни ценни книжа доходността по 10-годишните и 30-годишните облигации се понижава леко до съответно 1,277% и 1,85%.

Доларовият индекс от своя страна остава почти без промяна на ниво от 92,64 пункта.

На стоковите пазари цената на петрола не намира единна посока. Фючърсите върху сорта Брент поскъпнаха с 0,2% до 73,62 долара за барел, а тези върху сорта WTI поевтиняха незабележимо до 70,43 долара за барел.

Златото поскъпна с 0,7% до 1806,7 долара за тройунция.

По статията работи: Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от САЩ
Щатски експерти препоръчаха ваксинация срещу Covid на деца от 5 до 11 години