Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

САЩ

Dow изтри над 700 пункта в една помрачена от пандемията сесия

Книжата на големите американски банки поевтиняха с около 6 на сто след извършените стрестестове от страна на Федералния резерв на САЩ

Dow изтри над 700 пункта в една помрачена от пандемията сесия

Снимка: Bloomberg L.P.

Основните индекси на фондовата борса в Ню Йорк приключиха последната сесия от седмицата на червена територия, след като настроенията на инвеститорите бяха помрачени от нарастващия брой заразени от коронавирус в САЩ и опасенията за втора вълна на инфекции, съобщава CNBC.

Бенчмаркът на сините чипове Dow Jones Industrial Average изтри 725,9 пункта, или 2,82%, смъквайки се до равнище от 25 019,7 пункта.

Широкият измерител S&P 500 отчете спад от 2,43% до 3008,89 пункта.

Технологичният показател Nasdaq Composite се понижи с 260 пункта, или с 2,6%, до 9756,85 пункта.

„Случаите на заразени с коронавирус се увеличават и повторното отваряне на икономиката се отлага, което най-малкото ще окаже влияние върху финансовите отчети“, заяви Том Изей, основател на The Sevens Report.

Притесненията от рекордно бързото нарастване в броя на заразените с коронавирус в някои щати натежа над инвеститорските настроения и през днешната търговия.

До момента в САЩ има регистрирани над 2,53 млн. заразени, като смъртните случаи вследствие на инфекцията надхвърлят 127 хил. души. За последното денонощие ръстът на новозаразените достигна 40 184 случаи, най-много от началото на пандемията в САЩ.

В световен мащаб заразените с коронавирус надхвърлят 9,82 млн. души, като броят на починалите наближава 500 хил. случаи.

Негативния развой по отношение на пандемията се отрази и върху държавните облигации. Доходността по 5-годишните държавни ценни книжа се срина до историческо дъно от 0,3%. Подобна е и ситуацията при 3-годишните държавни облигации, чиято доходност се понижи до 0,14 на сто.

Във фокуса на инвеститорите през днешния ден бяха и резултатите от стрестестовете, направени от Федералния резерв спрямо американските банки. Според централната банка най-големите американски кредитори не могат да изплащат дивиденти или да възобновят кампаниите по обратно изкупуване на акции и през третото тримесечие, тъй като несигурността от глобалната пандемия тежи върху кредиторите. Въпреки това браншът се представи добре в годишните стрестестове, посочват от Фед. 

Още по темата

Акциите на JPMorgan Chase, Bank of America, Wells Fargo и Citigroup поевтиняха съответно с 5,9%, ,6,63 на сто, 6,98% и 5,87 на сто.

Поглеждайки към технологичните компании, книжата на Microsoft, Apple, Alphabet и Facebook поевтиняха съответно с 1,82 на сто, 2,54%, 4,96 на сто и 8,09%.

На валутните пазари доларовият индекс, измерващ силата на американските пари спрямо кошница от шест конкурентни валути, отбеляза ръст в стойността от 0,1% до 97,44 пункта.

Еврото се  търгуваше при ръст в стойността от 0,07 на сто срещу 1,123 долара.

На петролните пазари цената на бенчмарка Брент се понижи с 0,97 на сто до 40,65 долара за барел. Фючърсите по американския WTI поевтиняха с 1,52 на сто до 38,13 долара за барел.

При търговията с ценни метали цената на златото се повиши с 0,5% до 1780,30 долара за тройунция.

По статията работи: Аспарух Илиев

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от САЩ
Тръмп: Отношенията ми със Си Дзинпин претърпяха крах заради пандемията