IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Dow изтрива близо 200 пункта в напрегнато очакване на корпоративните отчети*

Решението на американската администрация да наложи мита в размер на 11 млрд. долара върху вноса на европейски стоки внася смут сред инвеститорите

18:07 | 09.04.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Основните индекси на Нюйоркската фондова борса започват днешната сесия с понижения, докато инвеститорите вече се подготвят за първите корпоративни отчети за тримесечието, съобщава CNBC. 

Бенчмаркът на сините чипове Dow Jones Industrial Average изтрива 196,37 пункта, или 0,75%, от стойността си, смъквайки се до ниво от 26 144,65 пункта.

Акциите на американския строител на авиационна техника Boeing са поставени под напрежение, след като стана ясно, че компанията ще съкрати своята продукция на самолета 737 MAX.

Широкият показател S&P 500 се понижава с 0,54 на сто до 2880,09 пункта.

Технологичният измерител Nasdaq Composite отчита спад от 0,26% до 7933,35 пункта.

CNBC съобщи по-рано днес, че Международният валутен фонд понижи прогнозите си за растежа на световната икономика през текущата година с 0,2% до 3,3 на сто.

Прогнозите за 2020 г. са оставени без промяна на ниво 3,6%, колкото беше ръстът и миналата година.

Темпът на растеж през 2019 г. може да достигне нивото от 2016 г., което беше най-ниското от 2009 г.

В януарската си прогноза фондът очакваше през текущата година световната икономика да нарасне с 3,5 на сто.

Основният фокус на пазарите е насочен към корпоративните печалби на компаниите, листнати на борсата, като се очаква големите американски банки да дадат старта на новия сезон на отчетите по-късно тази седмица.

J.P. Morgan Chase и Wells Fargo ще обявят своите отчети в петък, докато Citigroup и BlackRock се очаква да направя това през следващата седмица.

Bank of America, която ще обяви своята печалба и приходи в рамките на другата седмица, заяви във вторник, че повишава минималното заплащане на своите служители до 20 долара на час. Размерът на заплащането ще бъде повишен до 17 долара на час на 1 май и ще продължи да расте постепенно през следващите две години.

Очакванията на Wall Street за сезона на отчетите предполагат значителен спад при ръста на корпоративните печалби в сравнение с предходното тримесечие. Инвеститорите очакват размерът на приходите на компаниите от S&P 500 да се понижи с 4,3 на сто за първото тримесечие на годишна база, сочат прогнозите на FactSet.

Ако очакванията се сбъднат, това ще е първото свиване на печалбата на компаниите от S&P 500 от второто тримесечие на 2016 г.

Apple, една от най-големите публични компании в света, е напът да постигне 10-та поредна сесия с повишение в стойността на своите акции. Подобно нещо не се е случвало на технологичния гигант от 2010 г. насам.

сащ сащ

Търговското напрежение между САЩ и Европейския съюз (ЕС) рязко се покачи, след като по-рано днес Wall Streer Journal съобщи, че администрацията на американския президент Доналд Тръмп задейства процедурата по въвеждане на мита върху внос от блока на стойност 11 млрд. долара.

Според властите във Вашингтон мярката е оправдана заради субсидиите на ЕС за самолетната компания Airbus.

САЩ водят съдебен спор в Световната търговска организация (СТО) във връзка със субсидиите за производителя от 2004 г. насам. Администрацията публикува списък със стоки, които да бъдат обложени в очакване на скорошно решение на СТО по делото.

На фона на тези новини на облигационните пазари доходността по 10-годишните и 30-годишните американски държавни ценни книжа се понижава съответно до 2,497% и 2,904%.

На валутните пазари доларовият индекс, измерващ стойността на американските пари спрямо кошница от шест конкурентни валути, отчита спад от 0,15 на сто до 96,91 пункта. Паундът поевтинява спрямо щатската валута с 0,02% до 1,3059 долара.Еврото се търгува с ръст от 0,18% при 1,1279 долара за евро.

При петролните пазари цената на Брент отчита спад от 0,50 долара до 70,60 долара за барел, докато тази на американския лек суров петрол West Texas Intermediate се понижава с 0,24 долара до 64,16 долара за барел.

По-рано през деня петролните цени достигнаха най-високите си стойности за годината, след като вътрешнополитическото напрежение в Либия ескалира с офанзивата на Халифа Хафтар срещу Триполи.

Цената на златото се покачва с 0,1% до 1303 долара за тройунция.

*Информацията е актуална към 17:00 ч.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:16 | 02.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още