IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Dow изтрива над 200 пункта заради страховете за забавяне на икономиката*

Икономическата прогноза на Фед обърна кривата на доходността по държавните облигации

17:35 | 22.03.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Основните индекси на Нюйоркската фондова борса стартират последната сесия от седмицата с понижения на фона на страховете околопродължаващото забавяне на икономическия растеж в глобален мащаб, което принуди Федералния резерв на САЩ да бъде предпазлив в своята прогноза за американската икономика, съобщава CNBC. 

Бенчмаркът на сините чипове Dow Jones Industrial Average се понижава с 212,23 пункта, или 0,82%, до 25 750,28 пункта.

Широкият показател S&P 500 отчита спад от 0,76% до 2833,17 пункта, докато технологичният измерител Nasdaq Composite се разделя с 69,75 пункта, или 0,89%, от стойността си, достигайки ниво от 7769,21 пункта.

„Съществуват множество опасения, които продължават да нарастват“, споделя Питър Кардило, старши пазарен икономист в Spartan Capital Securities, като добавя: „Страхът от рецесия се увеличава“.

Книжата на компанията за спортни аксесоари Nike също оказват влияние на показателите, поевтинявайки с 4,7 на сто заради слабите данни от ръста на продажбите в Северна Америка.

Британската компания IHS Markit съобщи по-рано днес, че промишлената активност в Германия за март се забавя за трети пореден месец до своето най-ниско ниво от над шест години насам.

Общият индекс на мениджърите по поръчките PMI за сектора на услугите и промишлеността, които заедно представляват над две трети от икономиката, на първо четене се е понижил до 51,5 пункта през март. Това са и най-ниските му стойности от юни 2013 г. насам.

Тези данни снижиха доходността по 10-годишните германски държавни ценни книжа до най-ниското им ниво от 2016 г. насам.

В САЩ спредът между 3-месечните съкровищни бонове и 10-годишните облигации стана негативен за първи път от 2007 г., като по този начин обръща т.нар. крива на доходността.

Обърнатата крива на доходността се получава, когато краткосрочните лихви надминат своя дългосрочен еквивалент. Това е явен сигнал за задаваща се рецесия в близкото бъдеще.

Случващото се на пазара на облигации идва само два дни след края на двудневната среща на Фед, на която централната банка изненада инвеститорите като обяви, че не предвижда ново увеличение на основните лихви до края на тази година.

Растат и опасенията около благополучното приключване на търговските преговори между САЩ и Китай.

Американската делегация, водена от търговския представител на САЩ Робърт Лайтхайзър и финансовият министър Стивън Манучин, ще посети Китай на двудневна среща в края на следващата седмица. Очаква се китайският вицепремиер Лу Хъ да пътува до Вашингтон в началото на април.

сащ сащ

В четвъртък американският президент Доналд Тръмп заплаши да остави митата върху вносните китайски стоки и след сключването на търговското споразумение. По думите му са необходими гаранции, че след постигане на сделка най-силната азиатска икономика ще се придържа към ангажиментите си.

Представители на американската администрация са обсъждали възможността за постепенно премахване на митата, ако китайските власти покажат, че изпълняват части от сделката и съответно да ги наложат отново, ако Китай се отметне.

На фона на тези новини доходността по 10-годишните и 30-годишните американски държавни ценни книжа се понижава съответно до 2,435% и 2,87%.

При валутните пазари доларовият индекс, който измерва силата на американските пари спрямо кошница от шест конкурентни валути, се повишава до 0,25% до 96,73 пункта.

Еврото отмята 0,81% от стойността си, като се търгува за 1,1281 долара. Паундът поскъпва спрямо щатската валута с 0,53 на сто до 1,3176 долара.

На фючърсовите пазари цената на международния бенчмарк сорт Брент, добиван в Северно море, се понижава с 0,47 долара до 67,39 долара за барел. В същото време фючърсите върху американския лек суров петрол WTI поевтиняват с 0,45 долара до 59,53 долара за барел.

Цената на златото се покачва с 0,5% до 1314,30 долара за тройунция на фона на опасенията относно забавянето на глобалната икономика.

* Информацията е актуална към 16:15 ч.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:51 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още