IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Dow Jones и S&P 500 отстъпиха от върховете от началото на сесията

В краткосрочен план рискът от умерено оттегляне от пазара на акции се повишава, коментират от Goldman Sachs

23:35 | 07.12.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Michael Nagle/Bloomberg</em></p>

Снимка: Michael Nagle/Bloomberg

Американските акции приключиха сесията в понеделник предимно с понижения, с изключение на технологичния сектор, на фона на притесненията за нарастващия брой случаи на COVID-19, след като в началото на сесията и трите основни индекса отчетоха рекордни стойности.

Новите ограничения за социално дистанциране в щата Калифорния поставиха пауза на възходящото инвестиционно настроение. Липсата на осезаем напредък в преговорите между ЕС и Великобритания за търговските отношения след Brexit също накара инвеститорите да се отдръпнат.

Индексът Dow Jones Industrial Average се понижи с 0,49%, или 148,47 пункта, до 30 069 пункта.

По-широкият индекс S&P 500 изтри 0,19% до 3 691 пункта.

Nasdaq Composite Index добави 0,45%, като регистрира 49-тия си рекорд при затваряне през 2020 г. от 12 519 пункта.

Intel беше най-слабо представящата се акция в състава на Dow, след като изтри 3,4% от стойността си.

Енергийният сектор беше най-губещ в състава на S&P 500, като записа спад от 2,4%.

Книжата на Facebook поскъпнаха с 2,1%, а на Apple – с 1,2%.

„В краткосрочен план рискът от умерено оттегляне от пазара на акции се повишава, защото влошената ситуация с коронавируса в САЩ може да стимулира елиминирането на някои позиции“, пишат в бележка стратезите на Goldman Sachs. „Въпреки че одобрението на ваксините в САЩ изглежда неизбежно, засилените ограничения или блокада могат да забавят краткосрочното възстановяване на икономическия растеж“, допълва се в бележката, цитирана от CNBC.

Днес стана ясно още, че Конгресът е на крачка да се договори за нов финансов пакет заради коронавируса на стойност почти 1 трлн. долара. Законодателите са в  безизходица по въпроса за допълнителната финансова помощ от месеци, което поражда загриженост относно икономическото възстановяване от пандемията.

Доходността по 10-годишните американски съкровищни бонове падна с 3,9 базисни пункта до 0,928%, което е най-големият дневен спад от 12 ноември. Доходността по 2-годишните съкровищни бонове се понижи с 1 базисен пункт до 0,141%. Доходността на 30-годишните облигации записа спад от 4,1 базисни пункта до 1,687%.

Фючърсите на петрола поевтиняха в днешната сесия заради очакванията за по-слабо търсене на горива предвид нарастващите случаи на Covid-19 и рестриктивните мерки с цел ограничаване на броя им. Отделно инвеститорите смятат,  че през 2021 г. ще започне състезание между водещите производители на петрол за ръст на добивите.

Фючърсите на лекия американски суров петрол със срок на доставка през януари изгуби 50 цента, или 1,1%, за да приключи сесията в Ню Йорк на ниво от 45,76 долара за барел.

Цената на златото се повиши благодарение на прогреса по нов коронавирусен пакет в САЩ за почти 1 трлн.  долара. Фючърсите на благородния метал със срок на доставка през февруари проби средното ниво за 200 дни от 1 823,40 долара за тройунция.

Подкрепа на цената на златото оказа и очертаващият се пробив в преговорите за търговските отношения между Великобритания и ЕС, както и ръстът на случаите на коронавирус, заради което инвеститорите търсят сигурност.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:53 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още