Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

САЩ

Dow Jones и S&P 500 с най-доброто си представяне след междинни избори от 1982 г.

Цената на американския суров петрол се понижи до осеммесечно дъно след силен ръст на запасите при ръст на производството

Dow Jones и S&P 500 с най-доброто си представяне след междинни избори от 1982 г.

Снимка: Ройтерс

Индексите на Wall Street реагираха положително на резултатите от междинните избори, тъй като те не само отговарят на очакванията на пазарите, а и несигурността, която беше надвиснала над тях вече се разсея, съобщава CNBC.

Американските показатели се повишиха допълнително, когато президентът Доналд Тръмп заяви, че е готов да работи с демократите по политическите инициативи, които ще помогнат на икономиката да продължи да расте.

Бенчмаркът на сините чипове Dow Jones Industrial Average прибави 545,29 пункта към стойността си, воден от доброто представяне на UnitedHealth и Apple. Широкият измерител S&P 500 напредна с 2,12%, след като секторите на здравеопазването, технологиите и потребителския сектор се повишиха с по над 2,8%. Технологичният индекс Nasdaq Composite скочи с 2,64%.

Повишението на щатските индекси в сряда, ден след междинните избори, е по-голямо от средните ръстове, отчитани, след провеждане на подобни гласувания. От Goldman Sachs отбелязаха, че средното нарастване на S&P 500 от деня преди до деня след междинни избори, е 0,7%. Най-голямо движение на Dow Jones и S&P 500 в подобна ситуация се е наблюдавало през 1982 г., когато след тогавашните избори индексите са се повишили съответно с 4,3% и 3,9%.

"С малко късмет може догодина всички да работим заедно, за да продължим да постигаме резултати за американците", заяви Тръмп на пресконференция в Белия дом. Той посочи здравеопазването, инфраструктурата, търговията и икономическия растеж сред сферите, в които е възможно да бъдат намерени съвместни решения.

Резултатите от междинните избори показаха, че демократите печелят Камарата на представителите, докато републиканците запазиха контрола над Сената.

„Вярваме, че поделянето на властта в Конгреса е най-добрият резултат за американските и глобалните пазари на акции“, коментира Марко Коланович, анализатор в J.P. Morgan. Според него тъй като президентът няма да може да разчита на Конгреса или на Федералния резерв за разхлабване на пазара, той ще трябва да използва само методите, които са под негова власт, за да запази разширяването на икономиката, например като се откаже от търговската война и я превърне в печеливша сделка.

Инвеститорите очакват политиките на Тръмп, насочени към подкрепа на бизнеса, да продължат, докато някои изразяват оптимизъм, че Конгресът ще осигури по-голяма проверка на някои от действията на американския президент.

Сред поскъпващите акции в рамките на сесията бяха тези на Caterpillar, Goldman Sachs, Amazon и Alphabet.

Оптимизмът, че Тръмп ще работи с демократите по проекти за развитие на инфраструктурата подкрепиха и книжата на Vulcan Materials и United Rentals, които поскъпнаха съответно с 4,5% и 0,9%.

Технологичният сектор също се чувства обнадежден след вота, тъй като един разделен Конгрес означава, че за президента Доналд Тръмп може да е много по-трудно да предприема действия срещу компании като Amazon например.

Търговията обаче е област, която ще остане под контрола на Тръмп.

„По-нататъшно предприемане на допълнителни мерки срещу Китай през януари носи риск за пазарите, като подобен ход би повишил и натиска върху инфлацията в САЩ, като същевременно се добави дефлационен натиск върху глобалните цени на стоките“, смятат стратезите от MRB Partners.

Междувременно Федералният резерв започна двудневната си среща в сряда. Притесненията около бързите темпове на повишаване на лихвените проценти притесниха пазарите през миналия месец. Очакванията са следващото повишение да бъде през декември, като затягането на паричната политика по всяка вероятност ще продължи и през 2019 г.

„Очакваме да чуем, че данните са добри и все още се върви по пътя на нормализирането заради това, че инфлацията и ръстът на заплатите не показват признаци на прегряване на икономиката“, посочи Анвити Бахугуна, старши портфолио мениджър в Columbia Threadneedle Investments.

Като цяло акциите обикновено се справят добре, когато Конгресът е разделен и Белия дом е под републиканския контрол. В тези случаи S&P 500 има средно годишна доходност от 12% според Bank of America Merrill Lynch. Но последните изборни резултати могат до доведат и до повече разследвания за Тръмп и следователно до по-голяма волатилност на фондовите пазари.

Във вечерните часове еврото поскъпна спрямо долара с 0,12% до 1,1441 долара. На петролните пазари американският суров петрол WTI поевтиня с 1,08% до 61,54 долара за барел, понижавайки цената си до осеммесечно дъно заради ръста на производството в САЩ при двойно по-голямо увеличение на запазите от очакваното. Понижението при сорта Брент е с 0,25% до 71,95 долара за барел. Златото обаче леко поскъпна с 0,11% до 1227,60 долара за тройунция.
 

По статията работи: Магдалена Иванова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от САЩ
Корпоративните отчети отново тласнаха щатските индекси нагоре